Київ. 28 вересня. УНІАН. Нотаріальна палата України пропонує запровадити механізм, при якому укладення договору оренди земельної ділянки та процес його державної реєстрації відбуватимуться одночасно, що сприятиме вирішенню проблеми аграрного рейдерства в нашій країні.

Про це в ході круглого столу в УНІАН повідомив президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко.

«Ми пропонуємо запровадити в Україні механізм єдиного циклу, коли відбуваються дві дії одночасно - виготовлення документа, тобто договору оренди земельної ділянки, і проведення державної реєстрації. Він не залишає шахраям ніякої лазівки, щоб можна було якось маневрувати», - сказав він.

За словами Марченка, першопричиною активізації аграрного рейдерства в Україні є відсутність належного контролю за оформленням документів, на підставі яких виникають права оренди на земельні ділянки. Захопленню землі у фермерів сприяють також незаконні дії органів місцевого самоврядування при розподілі та передачі земель, їх протиправне відведення або вилучення, а також виникнення інших спірних питань у правовідносинах між юридичними і фізичними особами, державними органами і органами місцевого самоврядування.

«Сьогодні неефективний захист земельних прав призвів до того, що шахраї проводять різні схеми, які дозволяють їм маніпулювати тим законодавчим полем, яке є демократичним і конституційним, але вони використовують його на свою користь», - додав президент Нотаріальної палати України.

Заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова погодилася, що недосконала законодавча база не є основною причиною активізації рейдерства в Україні.

«Не всі закони у нас погані, у нас є дуже хороші закони, але існує проблема з їх реалізацією», - зазначила вона. І додала, що для боротьби з незаконним захопленням фермерських земель необхідно довести до кінця хоча б одну кримінальну справу проти недобросовісних державних реєстраторів.

«Ми просто повинні просунутися в розслідуванні кримінальних справ і довести хоча б одну справу до кінця та показати всій професійній спільноті реєстраторів, що може бути й так», - сказала Сукманова.

Іншим важливим завданням, за її словами, є проведення роз'яснювальних робіт щодо посилення правової грамотності громадян.

Як повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в АПК Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради Леонід Козаченко, з початку року в нашій країні сталося понад 700 випадків аграрного рейдерства. При цьому основною причиною ситуації, що виникла, він також вважає прогалини в роботі українських силових структур.

«Є недоліки в роботі наших силових структур... Навіть незважаючи на існуючі складнощі, можна розбиратися й шукати тих людей, які скоюють злочини. І це не лише ті, хто проводить державну реєстрацію. В першу чергу, це ті, хто до них звертається. Наразі ніхто з них не покараний», - сказав Козаченко.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мін'юст пропонував запровадити обов'язкову нотаріальну форму для договорів оренди земельних ділянок для боротьби з аграрним рейдерством в Україні. Відомство також пропонувало при затвердженні форми договорів оренди встановити можливість їх засвідчення за межами нотаріального округу, внести необхідні зміни до чинного законодавства для запобігання будь-яких зловживань у цій сфері, а також удосконалити механізм пролонгації земельних відносин.

На думку заступника голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка, для вирішення проблеми рейдерства в Україні необхідно на законодавчому рівні вирішити питання перенесення відомостей про реєстрацію прав на землю з Державного земельного кадастру до Державного реєстру майнових прав, а також передбачити механізми для уникнення подвійної реєстрації.

Згідно з опитуванням асоціації «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР), близько 25% опитаних виробників сільськогосподарської продукції зіткнулися з випадками аграрного рейдерства на своїх підприємствах. За інформацією громадської організації «Аграрна самооборона України», кількість нападів на фермерів із метою захоплення їхньої власності постійно зростає, водночас правоохоронні органи не реагують на факти незаконних дій або затягують розгляд справ.

9 серпня Кабмін прийняв рішення створити оперативні штаби в регіонах спільно з обласними державними адміністраціями, територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, Мін'юсту, аграрними асоціаціями для недопущення незаконних захоплень врожаю та землі у фермерів.

Фото з круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/75310