Київ. 28 вересня. УНІАН. Зоозахисники мають намір домагатися заборони в Україні притравлювальних станцій для мисливських собак, на яких знущаються над іншими тваринами.

Про це директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, для цього необхідно прийняти законопроект № 6598 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод і директив ЄС у сфері охорони тваринного і рослинного світу).

Відео дня

"У нашому законопроекті заборонено використовувати на притравлювальних станціях собак, котів, які взагалі не є мисливськими тваринами ... Вони там не повинні бути ... Тхорів, тому що вони занесені до "Червоної книги", і також борсуків. Борсук у нас занесено десь у регіональні "червоні" списки, а також у "Червону книгу" Криму. Ми намагаємося бодай у такий спосіб захистити цих тварин від жорстокого поводження", - повідомив Борейко.

При цьому він висловив сподівання, що під час підготовки даного законопроекту до другого читання можна буде внести поправки про заборону в Україні притравлювальних станцій, якщо вдасться привернути увагу держави і суспільства до проблеми таких станцій.

"Ми сподіваємося, що, якщо нам вдасться розбудити громадську думку, привернути до цього жахливого середньовічного варварства увагу держави, ЗМІ, то перед другим читанням взагалі повністю внесемо правки, щоб повністю припинити роботу притравлювальних станцій. Якщо ж не вдасться, то доведеться хоча б захистити борсуків, тхорів, котів і собак", - повідомив він.

Разом з тим директор Київського еколого-культурного центру пояснив, що зараз законопроект №6598 відкликано для доопрацювання, щоб узгодити його положення з законодавством після прийняття 22 червня 2017 року закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо гуманного ставлення до тварин.

"Зараз ми його зняли на доопрацювання. Це пов'язано не з тим, що поганий текст, а з тим, що закон Немировського вніс зміни до Кодексу про адмінправопорушення та Кримінального кодексу, і, за регламентом, треба оновити, так би мовити, порівняльну таблицю ... Я думаю, що перше голосування може бути вже наприкінці жовтня. тому що так практично повністю комітет з екології підписав цей законопроект", - повідомив Борейко.

У свою чергу директор ТОВ "Чотири лапи Україна" Олеся Лісчишина заявила, що на притравлювальних станціях використовують звірів до того моменту, коли їх вже не можуть "відкачати".

"Притравлювальні станції - це місця, де мисливських собак натаскувати на звіра. Звіром при цьому може бути як маленьке лисеня або борсук, так і дорослий ведмідь. Собаки рвуть звіра, потім звіра віднімають, зашивають йому рани, підліковують і знову пускають в роботу. І так - до моменту, коли вже не можуть відкачати", - сказала вона.

Борейко повідомив, що на сьогодні відомо про існування в Україні близько 20 офіційно працюючих і 10 неофіційних притравлювальних станцій.

"На притравлювальних станціях десь можна знайти від 5 до 10 тварин, а після кожного випробування знищується десь 50%. 50% лікують, а 50% - знищується", - повідомив він.

"Якщо ми візьмемо 12 місяців, два притравлювання на місяць, десь 24 притравлювання, вважайте десь кілька сотень тварин знищується на притравлювальних станціях. У нас їх близько 20", - додав Борейко.

Також він упевнений, що на притравлювальних станціях в Україні проводять заборонені собачі бої.