Київ. 25 вересня. УНІАН. Національне антикорупційне бюро України відкрило два кримінальних провадження щодо посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ), які погоджували документи забудовникам з порушенням законодавства в сфері містобудування та охорони культурної спадщини в Києві.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила голова ГО «Барви життя» Лідія Гончаренко.

«Нами пророблена дуже велика робота. Зараз відкриті два сильних кримінальних проваджень в НАБУ стосовно посадових осіб Державної архітектурно-будівельної інспекції України, тобто осіб, які погоджують документи забудовникам, які, на нашу думку, порушили законодавства в сфері містобудування, охорони культурної спадщини. Це ті посадовці, які винні в тому хаосі із забудовами, який зараз відбувається в столиці», - заявила вона.

За словами Гончаренко, у провадженнях вже назначені детективи, які будуть розслідувати справи.

«Нами було подано близько 20 клопотань про долучення в якості свідків в рамках цих кримінальних проваджень. Ми будемо давити одним кулаком давити цю гідру, яка називається забудовне свавілля», - наголосила вона.

Як відзначає активіст, «в столиці із забудовами відбувається повний абсурд, цього не можна уявити ні в одній цивілізованій країні».

«Гарячою точкою» міста Києва залишається Сінний ринок – це будівництво на Бульварно-Кудрявській 15 А, Олеся Гончара 38 Б, тому що порушено усе, що можна порушити. Не приймався детальний план територій, видані документи всупереч чинному Генплану міста, історико-містобудівне обґрунтування видано без висновку науково-методичної ради, як це вказано у законі про охорону культурної спадщини, порушені права жителів понад 8 історичних будинків, об’єктів культурної спадщини і будинки які вже тріщать», - розповіла Гончаренко.

Крім того, за її словами, проблемним є будівництво на вулиці Мечникова 11 А.

«Це Печерські схили, люди, які живуть у будинках поруч налякані, будинки в тріщинах, минулого року стався обвал і люди бояться і ще трошки і їх будинок весь зсунеться в той обвал», - зауважила вона.

Також вона зазначила, що «люди відстоюють Биківнянський ліс, легені, які оточують місто Києва і який планується до вирубки для того, щоб намурувати комплекс висоток, прикриваючись воїнами АТО», - додала вона.

Крім того, за словами Гончаренко, на вулиці Бойчука на місці дитячого майданчика планується зведення висоток.

Також активіст згадала про будівництво в районі станції метро «Героїв Дніпра». «Ми бачимо, що вже зводиться третій поверх цього торгівельного центру і все місто наполохане і що буде, не дай Боже, якщо буде пожежа, куди будуть тікати люди. Будується все з порушеннями всіх норм і пожежних і санітарних. Відбувається будівельна вакханалія».

Гончаренко також заявила, що на Ревуцького 40 зводяться висотки, хоча цільове призначення землі – під торгівельну діяльність і благоустрій.

Крім того на Володимирській 76 біля будинку історичної пам’ятки планується зведення висотки.

«На вулиці Сормівській 3 ми добилися того, що декларація на забудову скасована – це велика перемога громадськості, оскільки це і за допомогою звернень до НАБУ, прокуратури. Тепер людям треба думати як повертати землю в комунальну власність», - підкреслила вона.