Київ. 22 вересня. УНІАН. В Україні можливості співробітництва територіальних громад застосовуються лише частково або майже не використовуються, оскільки громади часто не знають про перспективи співробітництва.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила аналітик проекту, голова ГО «Фундація імені Григорія Яхимовича» Марія Дзюпин.

«Громади часто не знають про перспективи співробітництва. Це зумовило невелику кількість укладених договорів про співробітництво протягом перших двох років дії закону «Про співробітництво територіальних громад» - 39 договорів. Проте існує тенденція зростання кількості укладених договорів. Так, станом на вересень 2017 року в Україні їх укладено 98», - зауважила вона.

Відео дня

За словами аналітика, міжмуніципальне співробітництво ефективно функціонує у регіонах, в яких є інформаційний, консультаційний, ресурсний супровід. Це зумовлено тим, що даний інструмент є порівняно новим для України. Тому місцеві ради можуть не мати кваліфікованих кадрів, досвіду.

Наприклад, додала Дзюпин, у Полтавській області розвивати співробітництво допоміг обласний конкурс розвитку територіальних громад, організований обласною радою. Облрада щорічно проводить конкурс проектів для громад. Конкурс дозволяє залучити кошти на місцевий розвиток. Із введенням в умови конкурсу положення про фінансування проектів тих громад, які співпрацюють, в області почало активно розвиватись співробітництво громад. Так, станом на 18 вересня 2017 року у області зареєстровано 35 договорів про співробітництво територіальних громад. Проте існують приклади, коли жителі ініціюють таке співробітництво.

«Із 30 проаналізованих текстів договорів про співробітництво територіальних громад – у більшості передбачена участь громадськості. Наприклад, у договорі про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проекту з придбання техніки та обладнання для збору та вивезення твердих побутових відходів серед заходів реалізації проекту передбачено роз’яснювальну кампанію серед жителів територіальних громад щодо вивезення сміття з приватних домоволодінь. Також у договорах передбачають проведення обов’язкових громадських обговорень з питань реалізації договору, проведення навчань, розміщення публікацій у ЗМІ, проведення звітування перед громадою», – зазначила Дзюпин.

У свою чергу аналітик проекту експерт ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Олексій Колесніков зауважив, що до основних тем договорів міжмуніципального співробітництва в Україні слід віднести: поводження з твердими побутовими відходами (придбання контейнерів, автомобілів для вивозу сміття, роз’яснювальні роботи серед населення, створення сміттєсортувальної лінії); ремонт місцевих доріг; проведення ремонтних робіт у навчальних закладах (школи, дошкільні навчальні заклади); створення і спільне утримання комунальних підприємств, організацій (місцевої пожежної охорони, підприємства, що надає житлово-комунальні послуги, дошкільного навчального закладу, трудового архіву, закладу соціального обслуговування); адміністративні послуги (спільне фінансування центрів надання адміністративних послуг, надання адміністративних послуг).

Крім того, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олександр Дехтярчук зауважив, що тема співробітництва територіальних громад надзвичайно актуальна на сьогоднішній день в Україні.

«Ми маємо певні успіхи, досягнення і можемо говорити про понад 300 об’єднаних територіальних громад, реформа децентралізації невпинно рухається в Україні. На 29 жовтня вже призначено і відбудуться вибори у значній кількості територіальних громад, і на кінець року кількість об’єднаних територіальних громад сягне понад 400 в Україні. Проте у питанні співробітництва територіальних громад ми маємо багато питань», - зазначив він.

«Закон про співробітництво територіальних громад відкриває нові можливості для кооперації новостворених об’єднаних територіальних громад, об’єднання своїх можливостей як фінансових, так і культурних, освітніх та інших. Найпростішими сферами застосування цього закону може бути комунальне господарство, комунальна сфера», - підкреслив народний депутат.

Прес-конференцію проведено ГО «Фундація імені Григорія Яхимовича» спільно із ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» за підтримки програми «Демократична практика» МФ «Відродження».

Як повідомляв УНІАН, 17 червня 2014 року Верховна Рада Україна ухвалила закон «Про співробітництво територіальних громад» (реєстраційний номер 4756). В пояснювальній записці до закону зазначається, що «метою закону є визначення організаційно-правових засад співробітництва територіальних громад, принципів, форм, механізмів такого співробітництва, його державної підтримки, фінансування та контролю».