Київ. 21 вересня. УНІАН. В Україні розпочав роботу перший публічний (донорський) банк пуповинної крові, завдяки якому хворі зможуть отримати донорські трансплантати.

У презентації проекту під час прес-конференції в УНІАН взяли участь заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський, засновник Сімейного банку пуповинної крові «Гемафонд», президент благодійного фонду «Банк Життя» Ярослав Ісаков та ін.

Як повідомили учасники соціального проекту, його завданням є розвиток в Україні сучасних методів лікування онкогематологічних захворювань. Так, щорічно близько 7 тис. українцям ставлять діагноз «рак крові». 48% хворих потребують трансплантації кісткового мозку (гемопоетичних стовбурових клітин). Понад половині з них потрібен неродинний донорський трансплантат. Однак в Україні фактично відсутній доступ до таких зразків.

Загалом в державі на сьогодні діє чотири трансплантаційні центри, однак за весь час незалежності не було проведено жодної трансплантації від неродинного донора. В першу чергу, це пов’язано саме з відсутністю донорського трансплантату стовбурових клітин. Єдиним шансом зберегти своє життя для 1,5 тис. українців щороку є пошук допомоги за кордоном.

«Це цивілізаційний стрибок вперед. Трансплантація характеризуватиме нас, як вже зріле суспільство, яке розуміє, що порятунок коштує дорого, що для цього треба працювати всім і розуміти, що треба бути донором. Всі ці компоненти мають працювати», - заявив Лінчевський.

Публічний (донорський) банк — це новітнє технологічне рішення дефіциту донорських трансплантатів, що реалізовано в понад 70 країнах. Джерелом стовбурових клітин, окрім кісткового мозку та периферичної крові донорів, є пуповинна кров.

Завдяки публічному банку українці зможуть отримати донорські трансплантати з іноземних банків, для чого потрібно зібрати щонайменше 500 зразків та отримати міжнародні сертифікати. Створення публічного (донорського) банку пуповинної крові є важливим кроком міжнародної інтеграції України.

Благодійний фонд «Банк Життя» — проект, що працює за трьома напрямками: створення та забезпечення функціонування публічного (донорського) банку пуповинної крові; інформування населення щодо сучасних методів лікування захворювань на онкогематологію та налагодження міжнародного співробітництва у сфері охорони здоров’я; збір коштів для наповнення донорського банку трансплантатами для покриття потреб громадян.

Фото-новини: https://photo.unian.net/ukr/themes/75190