Київ. 21 вересня. УНІАН. Представник громадянського руху «Україна, що бореться» Валентина Виноградова переконана, що Україна після агресії Росії більше ніколи не буде проросійською.

Про це громадський діяч заявила на прес-конференції УНІАН.

«Вчора на Генасамблеї ООН виступав президент України Петро Порошенко, він закликав ввести в Україну терміново «блакитні шоломи». Так, в Україну треба «блакитні шоломи», і це треба було одразу, як тільки порушилися кордони України», - сказала Виноградова.

При цьому вона зауважила, що «у свій час Порошенко обіцяв українському народу, що, якщо він стане президентом, АТО дуже швидко закінчиться, але ніхто не несе відповідальності за жодну свою обіцянку».

Як зазначила громадський діяч, президент закликає терміново ввести миротворчий контингент на Донбас, проте необхідно згадати про Будапештський меморандум.

«Україні гарантували територіальну цілісність відповідно до Будапештського меморандуму, який підписали не тільки Росія та Україна, а й США та Велика Британія. Цей документ гарантував цілісність кордонів України, і сьогодні кордони порушені, мало того, загарбана територія України», - наголосила вона.

«Чому Володимир Путін не несе відповідальність як злочинець, який порушив ці кордони, загарбав територію іншої держави? Чому не ставиться таке питання у світі, і чому мовчить Європа? Росія проводить свою агресію в Україні за мовчазної згоди Заходу, Путін хоче, щоб Україна стала проросійською, але Україна ніколи не буде проросійською», - резюмувала Виноградова.

Крім того, у прес-конференції взяли участь адвокат, представник Центру журналістських розслідувань «АЛЕКС» Олександр Травянко, російський громадський та політичний діяч Ольга Курносова, представник студентських профспілок України Всеволод Магдейчук.

Як повідомляв УНІАН, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір у вересні представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що згоден на розміщення миротворців ООН тільки на лінії розмежування в Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. При цьому він зазначив, що це питання не може бути вирішене без прямого контакту з представниками проросійських бойовиків на Донбасі.

Після цього Росія направила керівництву ООН проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

Своєю чергою 7 вересня Порошенко наголосив, що миротворці ООН мають бути розміщені на всій тимчасово окупованій території, включаючи неконтрольовану ділянку кордону з РФ.

8 вересня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров уточнив слова Путіна про миротворців на лінії зіткнення на Донбасі. «Це не сили ООН, це саме місія зі сприяння охороні спостерігачів ОБСЄ. Вона перебуває в повній відповідності з логікою Мінських домовленостей», - сказав Лавров.

20 вересня Порошенко під час виступу на загальних дебатах 72-ї сесії Генасамблеї ООН в Нью-Йорку заявив, що гібридні «миротворчі пропозиції» від Москви є її бажанням легалізувати своїх маріонеток на Донбасі та заморозити конфлікт назавжди. Він знову наголосив, що миротворча місія ООН має бути розгорнута на всій території окупованого Донбасу включно з кордоном. Також Порошенко закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша направити технічну оціночну місію в Україну, щоб напрацювати варіанти безпекової та політичної присутності ООН на Донбасі.