Київ. 19 вересня. УНІАН. Обсяг внутрішнього українського ринку органічних продуктів, який у 2016 році становив 21,2 млн євро, за підсумками поточного року може зрости на 20%.

Про це заявив голова Федерації органічного руху України Євген Милованов на прес-конференції в УНІАН.

«Незважаючи на не найкращий соціально-економічний стан розвитку України, викликаний у тому числі й окупацією частини територій, і війною на сході, проте ми спостерігаємо, що, якщо до кінця року нічого кардинально не змінюватиметься, відбудеться зростання ринку споживання органічних продуктів в еквіваленті євро на 20%», - сказав Милованов.

За його словами, останніми роками активно розвивається і експорт української органічної продукції. Якщо раніше до 100% такого експорту припадало на країни Європейського Союзу, то зараз виробники виходять на нові ринки, включаючи США, Канаду, Швейцарію, Японію, ОАЕ та інші країни Перської затоки. Крім того, зростання експорту спостерігається і в напрямку країн Далекого Сходу, включаючи Малайзію, В'єтнам, і Китай. Також поставки органічної продукції здійснюються до Нової Зеландії та Австралії.

Голова Федерації органічного руху України повідомив, що 18-24 вересня в країні проходить Органічний тиждень, в рамках якого експерти галузі, виробники і споживачі матимуть можливість ознайомитися з передовими технологіями, бізнес-практиками та продукцією органічного виробництва. В рамках органічного тижня 23 вересня на Контрактовій площі в Києві пройде IX Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів, на якому будуть представлені кращі українські виробники.

При цьому Милованов підкреслив, що однією з ключових перешкод для бурхливого розвитку органічного виробництва в Україні є відсутність належного законодавчого регулювання галузі, яке б відповідало міжнародним стандартам, а також відсутність державної підтримки.

«У Німеччині виробники органічної продукції отримують 30-35 євро державної підтримки на гектар землі», - повідомив голова Федерації органічного руху.

У свою чергу, заступник директора департаменту продовольства - начальник відділу стратегії розвитку харчової промисловості Міністерства аграрної політики та продовольства України Геннадій Пугачов, який був присутній на прес-конференції, зазначив, що спроба законодавчо врегулювати галузь для забезпечення сумлінності учасників ринку і безперешкодного експорту була зроблена в 2013 році , однак прийнятий закон не відповідає міжнародним стандартам і не є ефективним.

«У Верховній Раді зареєстровано законопроект номер 5448, який удосконалить вимоги до виробництва, обороту та маркування. Кардинально вдосконалюється сертифікація, підвищуються вимоги до органів сертифікації та інспекторів. Всі ці заходи дають змогу споживачеві бути впевненим, що він купує дійсно органічну продукцію, а учасникам ринку бути впевненими, що всі конкурують чесно», - сказав Пугачов.

За його словами, законопроект відповідає стандартам ЄС і передбачає державну підтримку органічного виробництва.

При цьому ректор Житомирського національного агроекологічного університету, доктор економічних наук, професор Олег Скидан, який також був присутній на прес-конференції, підкреслив, що Україна поступово підвищує свої можливості з підготовки якісних кадрів для галузі, в тому числі - за допомогою міжнародних партнерів. За словами вченого, органічне виробництво має великі перспективи розвитку в країні за умови якісного законодавчого регулювання і державної підтримки.

«Наш університет 5 років тому поставив як ключовий пріоритет розвиток наукової й освітньої діяльності в сфері органічного виробництва солідарно з підтримкою наших партнерів. У рамках німецько-українського проекту проходять лекції зарубіжних фахівців з Німеччини, Швейцарії, які передають досвід розвитку сектору в своїх країнах. Звичайно, все сьогодні з нетерпінням очікують нового закону про органічне виробництво, який, безумовно, стане, сильним каталізатором розвитку органічного сектору. На жаль, минулий закон не враховував всі пропозиції, які були в учасників галузі. Новий законопроект опрацьовано з експертами, громадськими організаціями, виробниками. Сподіваємося, що Верховна Рада прийме цей закон, і органічний сектор України стане зразковим, а темпи його розвитку значно прискоряться», - підкреслив Скидан.

Як повідомляв УНІАН, органічне виробництво є одним з пріоритетних напрямів роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України в 2017 році.

За прогнозами міністерства, ринок внутрішнього споживання органічної продукції в Україні за підсумками поточного року може зрости до 25 млн євро з близько 20 млн євро в минулому році.

Раніше міністерство повідомляло про плани розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести її частку у валовому сільгоспвиробництві до 3%. На даний час в Україні для виробництва органічної продукції використовується 1% орних земель.