Київ. 18 вересня. УНІАН. Голова комісії з проведення конкурсного добору на посаду генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександр Федоренко закликає Міністерство культури розблокувати роботу комісії.

Про це Федоренко заявив під час прес-конференції в УНІАН.

«Приводом для нашої прес-конференції виявилося те, що Міністерство культури жодним чином не реагує на наші вимоги, на вимоги громадськості щодо розблокування роботи нашої конкурсної комісії», - заявив він.

«Міністерство культури спочатку діяло, як того вимагає закон – була утворена комісія. Але коли потім певні чиновники міністерства зрозуміли, що вони не контролюють її діяльність, то вони вирішили скористатися свої наказом для того, щоби зірвати роботу комісії», - заявив голова комісії.

Згідно з наказом, засідання комісії вважається правомочним у разі особистої участі в ньому не менш ніж 2/3 від затвердженого складу.

Федоренко зауважив, що «звернувся до Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва ім. Бурчака Національної академії правових наук України для того, щоб отримати юридичний висновок і провести юридичну експертизу положення про порядок проведення конкурсу, яке затвердили Міністерство культури і яким встановлено норму про дві третини для наявності кворуму».

«Ми отримали чіткий висновок, що норми положень, які затвердило Міністерство культури своїм наказом, не застосовуються, а застосовуються норми закону про культуру, згідно з якими для кворуму потрібна проста більшість», - додав він.

Тобто, за словами Федоренка, для прийняття будь-якого рішення комісією потрібно 5 голосів її членів, які відповідно становлять більшість від затвердженого складу у 9 осіб.

«Я та декілька народних депутатів направили звернення до Генпрокуратури щодо цієї ситуації, я сподіваюся, що Генпрокуратура відреагує, втрутиться в ситуацію, щоб повернутися до правового поля», - зауважив голова комісії.

«Сьогодні я направлю звернення до міністра культури Євгена Нищука, до державного секретаря Міністерства культури Ростислава Карандєєва з вимогою про те, щоб вони поновили роботу секретаря комісії, яка є штатним працівником Міністерства культури. Ми сподіваємося, що міністерство схаменеться та робота комісії буде розблокована», - резюмував Федоренко.