Київ. 15 вересня. УНІАН. Влада повинна долучати медійне та експертне середовище до обговорення ініціатив щодо регуляції Інтернету.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час панельної дискусії в УНІАН на тему «Свобода Інтернету в порядку денному ІРУ. Що очікувати в новому?» заявив керівник програм нових медіа в ГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз.

«Громадський сектор, громадські медійні асоціації, інтернет асоціації України є відкритими до взаємодії з органами влади стосовно обговорення критичних законопроектів, які стосуються регуляції Інтернету. Ми б хотіли спілкуватись напряму із законодавцями, які в першу чергу, мислять категоріями нацбезпеки і забувають про інтернет-провайдерів, громадські організації, журналістів», - сказав він.

У свою чергу експерт з комунікацій ГО «Інформаційна безпека» Тетяна Попова зазначила, що дуже важливо дотримуватись балансу між інтересами національної безпеки та демократі і робити всі процедури прозоро та адекватно.

«Ми маємо завжди тримати баланс - національна безпека, протидія маніпуляції - з одного боку, а з іншого - свобода слова. Тому що, якщо не буде розгляду у суді справ з блокування, ми взагалі виходимо для наших міжнародних партнерів за межі зорового глузду і за рамки демократичних понять, з одного боку. З іншого боку - це буде маніпуляцією з боку представників влади або окремих чиновників, яким будуть не подобатись якісь антикорупційні розслідування, і вони будуть вимагати блокування на основі державної таємниці… Тому дуже важливо і це те, що нам рекомендують і наші західні партнери, дотримуватись балансу між інтересами національної безпеки та демократі і робити всі процедури прозоро, адекватно», - наголосила вона.

У той же час голова правління Інтернет асоціації України Олександр Федієнко заявив, що кібербезпека повинна бути в країні, але вона, зокрема, повинна відстоювати також і інтереси суспільства.

«Доки у наших законопроектах не буде кримінальної відповідальності щодо посадових осіб, всі ці закони будуть писатись виключно в інтересах чиновників, держави, а не в інтересах суспільства», - сказав він.

Юрист Ігор Розкладай зазначив, що найбільша проблема всіх ініціатив щодо розвитку інтернету – те, що вони достатньо незграбні, особливо в процесуальній частині.

«Одна з претензій до всіх свіжих законопроектів - те, що слідчий на власний розсуд , якщо є якась термінова необхідність, може видати припис про блокування впродовж 48 годин… Повинні бути аргументи, а просто заборонити тому, що щось не подобається – це вже є цензура», - підкреслив він.

Учасники дискусії також наголосили, що громадські організації неодноразово закликали депутатів не підтримувати законопроекти, що обмежують засади вільного розвитку Інтернету та свободи слова. Йдеться про законопроекти 2126а та 6688.

За словами експертів, законопроект 2126а «Про основні засади кібербезпеки України», який передбачає внесення змін до ЗУ «Про інформацію», зокрема, ввести поняття «Технологічні інформації». У разі його прийняття органи влади зможуть засекречувати й обмежувати доступ до будь-якої інформації під приводом захисту від кібератак.

У той же час законопроект 6688 «Щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» пропонує запровадити тимчасове блокування інтернет-ресурсів в досудовому порядку, блокування буде можливим під час досудового розслідування і під час судового провадження, а також за постановою слідчого та прокурора. Крім того, планується розширити поняття «технологічного тероризму». Експерти наголошують, що в разі прийняття цього закону він може призвести до згортання прав та свобод громадян і переслідування політичних опонентів безвідносно до захисту безпеки країни.