Київ. 14 вересня. УНІАН. Багато киян не підтримують позбавлення колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації, екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі українського громадянства, але менш ніж 25% схвалюють його дії під час перетину кордону 10 вересня.

Такі дані опитування, проведеного 11-12 вересня Центром досліджень та комунікацій Aktive Group у рамках проекту «Київський омнібус» оприлюднено на прес-конференції в УНІАН.

Засновник дослідницької компанії Aktive Group Андрій Єременко зазначив, що 39,8% не схвалюють рішення про позбавлення Саакашвілі українського громадянства, 32,7% повністю підтримують таке рішення, 3,8% – «швидше підтримують». Водночас не можуть визначитися 23,6% опитаних.

Відео дня

За його словами, результати опитування показують, що дії Саакашвілі під час перетину кордону схвалюють менше четвертини опитаних (загалом 23,4%): 12,3% «повністю схвалюють» і 11,1% – «швидше схвалюють». Водночас дії силових структур схвалюють понад третини опитаних (загалом 39,7%): 23,2% – повністю і 16,5% –частково.

Єременко зазначив, що це опитування показало, що «дії Саакашвілі по поверненню в Україну не оцінили, але не оцінили і позбавлення громадянства. Тобто, коротке резюме- погані всі».

За даними опитування, відповідаючи на запитання про те, що влада має робити з Саакашвілі, 27,9% вважають, що його треба екстрагувати до Грузії, а за депортацію за межі України виступає 10,8%, а 18,5% вважають, що йому треба повернути громадянство, 12,1% вважають, що Саакашвілі треба притягнути до відповідальності за незаконний перетин кордону. 10,1% вважають, що його треба залишити в Україні як особу без громадянства. Не змогли відповісти-17%.

Єременко зазначив, що оцінюючи законність дій Саакашвілі і його прибічників, лише 19,4% вважають їх законними, лише 13,7% вважають законними дії представників «Укрзалізниці»; дії силовиків назвали законними 41% опитаних – і це при тому, що як мінімум третина з них вважають будь-які дії силовиків законними апріорі.

Також Єременко зазначив, що готові вийти на акції протесту, якщо закличе Саакашвілі, лише 7,5% опитаних киян, ще 4,22% «швидше вийдуть». Він додав, що за результатами опитувань в серпні 20,6% сказали, що готові до протестів проти центральної влади, а 17,6% -«швидше готові».

«Тобто фактично Саакашвілі зібрав тільки невеличку частину цього протестного потенціалу», - додав він. За його словами, це показує, що «шоу, яке було, а шоу було дійсно круте, не призвело до того, щоби він зміг до себе перетягнути всіх, хто проти влади».

Керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко зазначив, що ситуація із Саакашвілі «є дуже великою помилкою влади і, насамперед, Петра Порошенка, котрий на порожньому місці створив для себе медіа-вибух, коли через прорахунки почалося «надування» рейтингу Саакашвілі…, що перетворило його з політика з рейтингом на рівні 2-6% в політика, який може потенційно вирости в щось більше». Він додав, що лідери «Батьківщини» Юлія Тимошенко і «Самопомочі» Андрій Садовий «почали групуватися навколо Саакашвілі, сприймаючи його як інструмент досягнення своєї мети – хоча всім наплювати на Саакашвілі, вони хочуть посилити свої позиції».

Політичний експерт Святослав Швецов своєю чергою наголосив, що всі політики, які зараз «з’являються біля Саакашвілі, вони просто використовують цю ситуацію у власних цілях». Він зазначив, що, зокрема Тимошенко, партія якої вже кілька скликань є в парламенті, «має величезний політичний досвід і чудовий нюх на те, де треба з’явитися і де зникнути».