Київ. 13 вересня. УНІАН. Серед опитаних експертів 90% вважають, що українське суспільство на всіх своїх рівнях недооцінює важливість гендерних питань в житті сучасної України.

Такий результат експертного опитування презентував на прес-конференції в УНІАН заступник директора Інституту соціальних технологій «Соціополіс» Сергій Литвинов.

Про те, що зараз є «адекватна» оцінка реального рівня важливості гендерних питань, заявили лише 5% експертів. А ще 5% виявилося важко відповісти на запитання щодо оцінки ситуації.

Відео дня

Литвинов повідомив, що у дослідженні взяли участь 25 експертів, серед яких: громадські активісти, політики, юристи, журналісти, представники бізнесу, вчені, аналітики, компетентні в темі опитування. Відбір здійснювався шляхом аналізу матеріалів у публічному доступі у вітчизняних друкованих та електронних джерелах, а також за допомогою методів рекомендацій.

Дослідження «Гендерна проблематика та її актуальність в українському суспільстві» було проведено «Соціополісом» на замовлення громадської організації «Ліга захисту прав жінок «Гармонія рівних». Опитування проводилось в період з 7 червня по 21 липня 2017 року.

Найбільш актуальними проблемами в умовах сучасної України на думку експертів є домашнє насильство і баланс співвідношення жінок та чоловіків в органах державної влади. Ці питання отримали найвищу оцінку важливості в експертів - 9,0 балів та 8.8 балів (за 10-ти бальною шкалою). На третьому місці за важливістю у ниці проблем гендерних відносин опинився розподіл професій на «чоловічі» та «жіночі» - 8,3 бали. Далі у рейтинговій десятці проблем було названо: забезпечення сприятливих умов для побудови жінкою військової кар’єри - 8,0 балів; гендерно орієнтований захист жінок, які перебувають в місцях позбавлення волі - 7,8 бали; забезпечення гендерної рівності на селі – 7,7 бали; ейджизм стосовно жінок – 7,7 бали; гендерна дискримінація під час розгляду судових справ у сфері шлюбно-сімейних відносин – 7,5 бали; розподіл обов’язків у сім’ї на «чоловічі» та «жіночі» - 7,1 бали; сексизм та мізогінія – 7,1 бали.

За словами Литвинова, оцінюючи динаміку вирішення проблем, пов’язаних з гендерною сферою, експерти були одностайними щодо того, що ситуація в цілому за останні три роки (після Революції гідності) принаймні не погіршилась.

Так, 64% вказали на покращення, які відбулись, а 23% вважають, що суттєвих змін немає. Про погіршення ситуації не зазначив жоден експерт, але 13% було важко відповісти на запитання. При цьому, 9 з 25 експертів відзначили погіршення ситуації в окремих моментах, що полягає у недоліках в прийнятті та імплементації антидискримінаційних гендерно-орієнтованих правових актів (67%), зокрема, зволікання з ратифікацією Стамбульської конвенції; погіршення в соціально-економічній сфері, яке зводить нанівець всі спроби реформи (33%); поширення традиціоналістських настроїв серед окремих верств населення (33%).

У свою чергу голова ГО «Ліга захисту прав жінок «Гармонія Рівних» Олександра Веденьєва зазначила, що дослідження допомогло сформулювати бачення, на яких сферах потрібно першочергово зосередитись, та які питання є найактуальніші для вирішення. Таким чином, зазначила вона, було встановлено три сфери, які найбільш часто містять ті чи інші дискримінаційні фактори, і це сфери: держуправління, політики і так звані «чоловічі» сфери, наприклад, наука, технологія, інженерія, збройні сили, правоохоронна діяльність.

«Понад 80% опитаних наголосили, що чоловіки також страждають від гендерної дискримінації. Тобто, це не тільки проблема жінок. Виділяють експерти сфери, де чоловіки найчастіше зустрічаються з насильством. Це судочинство, зокрема, під час розгляду справ про розлучення, опіку над дитиною. Чоловіки також стикаються з дискримінацією, коли намагаються влаштуватися у так званих «жіночих» сферах. Крім того, як наголошують експерти, стереотип, що чоловік - це годувальник родини, теж впливає дуже сильно на здоров’я, психологічний стан і решту, з чим стикаються чоловіки», - зазначила у своєму коментарі Веденьєва.

Водночас вона підкреслила, що в Україні з дискримінацією більше стикаються жінки: «Якщо ж прийняти всі дискримінаційні фактори за 100%, то 24% з них стосуються чоловіків, а решта - це те, з чим стикаються жінки».

Литвинов додав, що масштабне гендерне реформування буде потребувати фінансових, людських ресурсів. За його словами, зважаючи на те, що є певний дефіцит цих речей, експертам було запропоновано встановили пріоритети.

«Вони назвали серед пріоритетів на законодавчому рівні, які потребують першочергового вирішення, ратифікацію Верховною Радою Стамбульської конвенції 2011 року; прийняття законопроекту №1456 - проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у виборчому процесі; прийняття законопроекту №6109 щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях», - зазначив соціолог.

У презентації результатів дослідження взяли участь також народний депутат Ірина Суслова, яка є головою підкомітету з питань гендерної рівності та дискримінації , а також представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига.