Київ. 7 вересня. УНІАН. Українська асоціація китаєзнавців і компанія «Ти і право» 7 вересня презентували другий номер журналу «Україна-Китай», присвячений форуму міжнародної співпраці «Один пояс, один шлях» і розвитку українсько-китайських відносин.

«Номер присвячений важливій події, яка названа найважливішою для Китаю в 2017 році, форуму міжнародного співробітництва «Один пояс, один шлях», - повідомив у ході прес-конференції в УНІАН головний редактор журналу "Україна-Китай" Віктор Кіктенко.

За його словами, журнал випущено у співпраці з посольством КНР в Україні та Інститутом сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України.

Кіктенко зазначив, що у вересні виповнюється 4 роки ініціативі глави КНР Сі Цзіньпіна з відновлення старого «Шовкового шляху» на нових умовах, яка встановлює нову модель взаємовідносин Китаю з країнами світу і України в тому числі.

Як повідомив присутній на прес-конференції перший секретар Посольства КНР в Україні Чжан І, одна з головних тем журналу - розвиток українсько-китайських відносин.

«Цього року виповнилося 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, тому одна з головних тем - все те, що пов'язано з цими подіями», - сказав Чжан І.

Представник КНР зазначив, що Україна є першою європейською країною, яка підтримала ініціативу «Шовкового шляху».

«Ініціатива співпраці в рамках «Шовкового шляху» відкрита і прозора... Наскільки мені відомо, уряд України вивчає можливість і готує пропозиції, за якою моделлю можна співпрацювати в рамках «Шовкового шляху» з Китаєм», - сказав він.

За словами присутнього на прес-конференції президента компанії "Ти і право", співзасновника журналу "Україна-Китай" Руслана Ленівського, метою видання є розвиток економічних і юридичних взаємовідносин між країнами.

«Наша мета - підтримка всіх стартапів українських молодих бізнесменів, вчених, які шукають фінансову і економічну підтримку в Китаї», - зазначив він.

Крім того, за його словами, журнал знайомить китайських інвесторів з чинним українським законодавством з метою залучення інвестицій в українську економіку.

Як повідомляв УНІАН, Україна в рамках освоєння нових напрямків міжнародної торгівлі зацікавлена в ініціативі уряду Китайської Народної Республіки з побудови економічного поясу Великого шовкового шляху.

Україна і Китай планують цього року провести засідання українсько-китайської міжурядової комісії з питань співробітництва. Китай входить до десятки держав - найбільших торговельних партнерів України. Найбільшою статтею українського експорту до Китаю є продовольство.