Київ. 6 вересня, УНІАН. Лідерами рейтингу Громадянської мережі ОПОРА серед мажоритарників на минулій сесії Верховної Ради України є Роман Мацола (фракція «БПП»)(100 балів), Максим Бурбак (фракція «Народний фронт»)(93 бали), Андрій Шинькович (фракція «БПП»)(92 бали), а найнижча позиція – в народного депутата України Дмитро Ярош (позафракційний)(11 балів).

Про це повідомив аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він повідомив, що «протягом цієї шостої сесії парламенту відбулося 65 засідань парламенту», але Ярош не взяв участь в 63, взяв участь лише в 2 засіданнях профільного комітету, долучився до розробки лише 1 законопроекту, не подав жодного запиту за 6 місяців і не звітував перед виборцями.

Відео дня

«Що стосується парламентської роботи, то це абсолютний аутсайдер», - додав він.

Аналітик додав, що також на найнижчих позиціях рейтингу народні депутати України - Костянтин Жеваго (позафракційний), Вадим Нестеренко (фракція «БПП»)(по 22 бали кожен), Андрій Денисенко (25 балів).

Відповідаючи на запитання з приводу того, що в основному маловпізнані нардепи, зокрема, Мацола, Шинькович, стали лідерами рейтингу, аналітик зазначив, що «чесно кажучи для нас це якоюсь мірою сюрприз чи загадка». За його словами, «на рівні регіонів, на рівні округів дуже часто чи громадські організації, які працюють в цій темі, чи безпосередньо виборці стикаються з зовсім іншими депутатами чи бачать зовсім інших депутатів, а ніж тих кого ми бачимо на всеукраїнському рівні чи на яких ми дивимося з точки зору функціонування парламенту загалом». Він додав, що ситуація показала, що ті депутати, яких ми мало бачимо на загальнонаціональних каналах чи щодо коментування резонансних політичних подій, активно працюють в законодавчому плані і з виборцями.

Неберикут повідомив, що виявлено, що під час шостої сесії 28% з цих 88 мажорників взагалі не проводили особистих прийомів, незважаючи на спеціально виділену в календарному плані роботи ВР третину часу для роботи в округах. Він підкреслив, що ці 88 нардепів зареєстрували « у середньому 11 законопроектів кожен», з яких лише 34% стосується проблем виборчих округів і 57% - відповідає змісту їхніх передвиборчих обіцянок. Також 50% цих депутатів жодного разу під час сесії не виступали в парламенті. Він наголосив, що депутати, які на 100 % не виконують свої депутатські обов’язки не можуть вважатися ефективними.

Керівник проекту ОПОРИ в рамках Програми РАДА Анатолій Бондарчук пояснив, що ОПОРА досліджувала діяльність 88 народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах за двома ключовими показниками: законотворча робота в парламенті та активність у виборчому окрузі. За його словами, на основі оцінювання й узагальнення 23 критеріїв активності формується щомісячний рейтинг 88 народних депутатів за 100-бальною шкалою (депутат з найкращими показниками отримує 100 балів).