Київ. 30 серпня. УНІАН. Надходження до державного бюджету від тютюнових акцизів у першому півріччі поточного року становили 18,6 млрд грн, що на 17%, або на 2,7 млрд грн, перевищує показник за аналогічний період минулого року.

Про це повідомив завідувач відділення контролю над тютюном і алкоголем Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський під час прес-конференції в УНІАН.

«Надходження до державного бюджету зросли майже на 3 млрд грн і зростатимуть у наступні місяці», - сказав він.

За словами Красовського, внаслідок підвищення акцизів держава отримує додатковий фінансовий ресурс, тоді як споживання сигарет скорочується. Так, згідно з даними експерта, завдяки підвищенню в 2016 році специфічного акцизу на сигарети на 40%, а адвалорного на 20%, надходження до державного бюджету зросли на 1 млрд грн порівняно з 2015 роком - до 33 млрд грн. Водночас, порівняно з 2008 роком, надходження зросли майже в 10 разів.

«З 2008 до 2016 року надходження зросли з 3,5 млрд грн до 33 млрд грн, тобто майже в 10 разів. Це відбувалося завдяки підвищенню ставок акцизу. За даними Держстату, скорочувалася кількість курців. Скорочувалася і реалізація сигарет: якщо було 125 млрд осіб у 2008 році, то потім ця кількість скоротилася до 75 млрд», - сказав Красовський.

Він додав, що середня ціна пачки сигарет у нашій країні становить близько 80 центів, тоді як у країнах ЄС - близько 3-4 євро. Така різниця в цінах сприяє розвитку контрабанди тютюнової продукції з України. Згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Україна повинна поступово вирівняти ставки акцизів на сигарети до європейського рівня.

«У 2016-2017 роках мінімальна ставка акцизу в Україні підвищилася на 40%. Якщо такі темпи збережуться в наступні роки, то вже у 2022 році ставка акцизу досягне 65 грн і навіть з урахуванням можливої зміни курсу гривні буде досягнуто мінімального рівня акцизу в ЄС. Тобто 90 євро на 1000 сигарет, або 1,8 євро на пачку», - сказав експерт.

При цьому Красовський зазначив, що головною метою державної політики має стати не наповнення державного бюджету внаслідок підвищення акцизів, а скорочення споживання сигарет населенням.

Як повідомив голова правління громадської організації «Життя» Андрій Скіпальський, оподаткування тютюнових виробів є одним з найбільш ефективних інструментів боротьби з курінням у країні.

«За п'ять місяців 2017 року українці завдяки, насамперед, підвищенню тютюнових акцизів викурили на 6 млрд сигарет менше порівняно з попереднім роком... Це стратегія, яка вигідна для всіх», - сказав він, додавши, що таким чином підвищення акцизів сприяє зниженню рівня смертності і захворюваності населення.

Спеціаліст з питань охорони здоров'я, харчування та населення представництва Світового банку в Білорусі, Україні та Молдові Олена Дорошенко зазначила, що підвищення акцизів і, як наслідок, цін на сигарети стимулює людей кидати курити і є потужним фактором запобігання курінню серед молоді.

«Наступного року ми можемо досягти скорочення продажів сигарет до 8,5%, якщо буде запроваджено один із сценаріїв підвищення акцизів на сигарети», - сказала вона.

Відповідно до інформаційних матеріалів учасників прес-конференції, експерти Групи Світового банку провели моделювання майбутнього зростання акцизів на тютюн, який традиційно відбувається в січні кожного року. Наразі існують три потенційні варіанти акцизного зростання: зростання специфічного акцизу на 29%, зростання специфічного акцизу на 33%, а адвалорного - до 20%, а також зростання специфічного акцизу на 40%, а адвалорного - до 20%.

Згідно з експертними розрахунками, в разі прийняття третього сценарію, податкове навантаження на пачку сигарет із фільтром зросте на 6-8 грн, а ціна в середньому може зрости на 10 грн у 2018 році.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 19 липня схвалила законопроект про підвищення акцизів на сигарети, пиво і етиловий спирт. Зокрема, проект передбачає підвищення акцизу на сигарети з 445,56 до 495,46 грн/1000 штук.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/74646