Київ. 15 серпня. УНІАН. Представники громадськості заявляють про втручання з боку керівництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України під час формування Громадської ради, яка покликана забезпечити громадський контроль за діяльністю міністерства.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова громадської організації «Союз захисту підприємництва» Сергій Доротич.

«26 липня цього року відбулися Установчі збори з формування Громадської ради при Мінекономрозвитку. На цих зборах було обрано 35 членів з 69. Але 8 серпня перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів видав указ, яким перекреслив колективне рішення громадськості, а саме - включив до складу Громадської ради всіх присутніх, незважаючи на голосування. Таким чином, перший віце-прем'єр додав до списку, затвердженого Установчими зборами, ще 34 особи, включаючи тих, хто не був на Установчих зборах», - повідомив він.

За словами Доротича, втручання у формування Громадської ради здійснюється для створення керованої ради. Представники громадськості закликали прем'єр-міністра Гройсмана скасувати указ Мінекономрозвитку.

«Ми вважаємо, що перший віце-прем'єр - міністр Мінекономрозвитку Степан Кубів, порушуючи законодавство України, надав можливість потрапити до Громадської ради лояльним до себе особам для створення особистої кишенькової Громадської ради. Просимо вас, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, вжити заходів, які потрібні для скасування указу Мінекономрозвитку від 8 серпня 2017 року №1187 про затвердження Громадської ради при міністерстві і притягнути до відповідальності міністра економічного розвитку і торгівлі України», - сказав він.

Крім того, Доротич зазначив, що включення до складу Громадської ради більш як 35 осіб порушує чинну постанову уряду.

«Показовим є факт, що під час вступного слова до учасників Установчих зборів міністр наголосив на необхідності дотримання нормативно-правових актів, а саме обрання до Громадської ради 35 осіб, що відповідає вимогам постанови Кабінету Міністрів України №996», - сказав він.

Присутній на прес-конференції голова Асоціації суб'єктів господарювання України Олександр Красовський наголосив, що важливо не допустити будь-якого втручання у формування громадських рад.

«Ми закликаємо всіх не байдужих дати жорстку оцінку цій ситуації, оскільки дуже важливо, щоб такі речі не повторювалися в інших громадських радах», - сказав він.

Довідка УНІАН. Степан Кубів обіймає посаду першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку України з 14 квітня 2016 року.

Громадська рада при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України є постійно діючим колегіальним виборним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, підприємств, установ, організацій, які підпорядковані і перебувають у його системі управління, для налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю.

Фото-новини з прес-конференціїhttps://photo.unian.net/ukr/themes/74329