Київ. 10 серпня. УНІАН. П’ятий Міжнародний рок-фестиваль "Дунайська Січ" планується провести в Ізмаїлі на Одещині наприкінці червня 2018 року.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив режисер фестивалю, представник організаторів фестивалю «ГС «Творче патріотичне об’єднання «Музичний батальйон», лідер гурту Таruтa Євген «Їжак» Романенко.

За його словами, приблизні дати - останні вихідні дні червня – вже обговорено з мером міста Ізмаїл.

Романенко також розповів, що протягом року до фестивалю для гуртів-учасників будуть проходити відбіркові тури.

Режисер зауважив, що четвертий рок-фестиваль "Дунайська Січ", який проводиться з 2014 року з метою популяризації сучасної української музичної культури, відбувся в Ізмаїлі 28-30 липня.

Ведучий фестивалю, актор, співак Сергій Файфура наголосив, що фестиваль набув статусу міжнародного, зокрема, цього року на рок-фестиваль "Дунайська Січ" приїжджали учасники з Литви, з Білорусі. За його словами, в цьому році була пряма онлайн трансляція, тому фестиваль могли побачити у всій Україні і в усьому світі. Також Файфура зазначив, що «родзинкою» цьогорічного фестивалю став патріотичний флеш-моб у центрі міста Ізмаїл, коли учасники, організатори та місцеві волонтери пройшлися центральними вулицями міста зі 100-метровим прапором України.

Народний депутат України Віктор Кривенко зазначив, що дуже важливим є те, що фестиваль проходить саме в Ізмаїлі, бо «будь-яка культура є основою бажання мати відповідну національну державу». «Є протиповітряна оборона, а є культурна оборона, яка створює панцир захисту над відповідною територією, і саме тому чим могли, тим допомагали», -підкреслив він.

Заступник міністра у справах молоді та спорту України Олександр Ярема зазначив, що в цьому році було і державне фінансування фестивалю.

«Для міністерства очевидно, що такі речі повинні підтримуватися – ми відповідальні за різні напрями розвитку молодіжної політики, і одним з важливих таких напрямів є питання національно-патріотичного виховання дітей, молоді. Тішить те, що фестиваль вийшов за межі України», - сказав він.

Ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету Ярослав Кічук зазначив, що ВНЗ був залучений як офіційний партнер фестивалю, який є «святом українського вільного духу». «Сподіваюся, що ця культурна ініціатива буде успішно розвиватися. Зокрема, ми вже запланували наступного року провести міжнародний студентський форум на базі нашого університету, залучити значну кількість студентів з різних регіонів України, а також з Румунії, Молдови до участі у фестивалі», - наголосив він.

За словами режисера Романенка, на фестивалі виступив гурт з Литви «Skyle», який виконав 5 пісень українською мовою. Він нагадав, що саме цей гурт підтримав українців на Майдані. Представник Посольства Литовської республіки в Україні Руда Рудінскайте подякувала за запрошення цього гурту і представників посольства на фестиваль. «В Ізмаїлі ми побачили справжніх українців, а саме патріотично налаштованих українців, які підтримують не тільки українську рок-музику, а й Україну взагалі», - додала вона.

Учасник фестивалю з гурту «Карна» (Івано-Франківськ) Олексій Шманьов наголосив, що фестиваль показав, що не відчувається різниці в сприйнятті музики в різних регіонах України. «У фестивалю велике майбутнє і я дуже б хотів побажати на майбутнє, щоб цей фестиваль був не тільки для місцевих громадян, а щоб молодь могла поїхати на цей фестиваль», - додав він. За його словами, доцільно було б розбивати наметові містечка. Організатори фестивалю у відповідь на це зазначили, що вже в наступному році планується такий формат роботи.

Під час прес-конференції було презентовано оновлені музичні збірки українських народних пісень про Дунай «Ой у гаю при Дунаю» та аудіодиску цих пісень в обробці та виконанні сучасних рок-гуртів.

Фото-новини з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/74276