Київ. 8 серпня, УНІАН. Бійці, волонтери та народний депутат України Віталій Купрій заявляють, що на передову в зону АТО поставляють консерви з харчовими відходами.

На прес-конференції в агентстві УНІАН волонтер, голова Закарпатської обласної організації партії «УКРОП» Власта Негря зазначила, що бійці з передової на День Конституції, 28 червня цього року, почали скаржитися на неякісні консерви, в яких майже відсутнє м'ясо, а містяться харчові відходи - жили, щетина, хрящі. Вона зазначила, що в мережі Інтернет були опубліковані матеріали з цього приводу.

В свою чергу Купрій повідомив, що з цього приводу звернувся з депутатським запитом до міністра оборони України Степана Полторака та головного військового прокурора Анатолія Матіоса. За словами депутата, Полторак дав відповідь, в якій «вказано на те, що дійсно проведена експертиза, і експертиза встановила, що ця їжа не відповідає державним стандартам». Купрій наголосив, що при цьому нічого не зроблено для перевірки законності закупівлі такої продукції. «Це вказує на те, що зараз покривається цей злочин», - додав він. За його словами, має бути кримінальна відповідальність щодо тих, хто ухвалював рішення про закупівлю цієї продукції. Купрій зазначив, що філія «Консервний завод» ТОВ «Адамант 2000», яка виробляє такі консерви, є «постачальником корму для собак, тобто спеціалізується на собачому кормі, на 6 мільйонів гривень годують в армії службових собак, і, можливо, вони використовують ті ж самі інгредієнти для того, щоб знущатися над нашими бійцями».

Купрій зауважив, що «більш цинічна відповідь була від Матіоса», який заявляє, що передасть матеріали до Міноборони замість того, щоб розпочати це розслідування.

Депутат наголосив, що звернеться ще до генерального прокурора України Юрія Луценка з приводу розслідування цієї ситуації.

Волонтер Богдан Хаустов зазначив, що з передової були взяті консерви «М'ясо тушковане. Яловичина», які за державними закупівлями постачаються військовослужбовцям, і передані на експертизу до Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт».

За його словами, за висновками експертів ці консерви не відповідають вимогам держстандарту. В документах, розданих журналістам, є висновок цього науково-дослідного центру, в якому сказано, що зразок продукції «за органолептичними показниками (зовнішній вигляд та колір м’яса) та фізико-хімічним показником (масова частка жиру) не відповідає вимогам ДСТУ». Також зазначається, що є в консервах «судинні пучки і груба сполучна тканина», які не повинні бути в консервах. Хаустов зазначив, що склалося таке враження, що «взяли неякісну яловичину, яку не помили, запхали в банку». Він додав, що експертиза показала, що в консерві міститься 25% жиру

Старший сержант 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Микола Ходунько, в свою чергу, наголосив: «Ми ж там також люди. Ми хочемо їсти м'ясо». Він додав, що після вживання цієї консерви, у якій багато жиру, починаються проблеми зі шлунком.

Негря зауважила, що «цей комбіжир вже давно заборонено взагалі вживати».

Ходунько додав, що «харчове забезпечення дуже різко впало». «Якщо кілька місяців їсти таку консерву, то починає боліти живіт, печія, таблетки не допомагають», - підкреслив він.

Юрист, голова обласної організації партії «УКРОП» Дмитро Йовдій зазначив, що ТОВ «Адамант 2000» «якимось дивним чином виграє державні тендери». За його словами, вдалося з’ясувати, що щодо цієї компанії ще раніше «розпочато кримінальне провадження», де йдеться про те, що фірма нічого не виробляє, а просто «збирає весь непотріб в регіоні, легалізується там, чіпляється бірка» і реалізується неякісна продукція, яка «реалізовується як легальний продукт, який начебто має всі дозволи, всі сертифікати і відповідає стандартам». Йовдій зазначив, що ця компанія має податковий борг, «і це означає, що дана компанія ніяк в законний спосіб не могла виграти державний тендер». Він наголосив, що виникають питання, яким чином ця компанія могла виграти тендери.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/74248