Київ. 2 серпня. УНІАН. Громадська організація «Інтерньюз-Україна», що займається розвитком медіасфери в Україні, рекомендує органам влади активніше комунікувати з громадськістю для запобігання поширенню фейків, недостовірної та неповної інформації в мережі Інтернет, відзначив керівник програм нових медіа «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз під час презентації, видання Рекомендацій з інформаційної безпеки в мережі Інтернет під час конфлікту.

У Рекомендаціях зазначено, що органам влади необхідно роз'яснювати кроки в усуненні ризиків для країни, які зачіпають суспільний інтерес, безпеку, інтереси бізнесу чи інтереси громадян. Це перш за все стосується роботи СБУ і МОУ.

«Розглянули приклад, коли СБУ проводила обшуки в кількох відомих компаніях. Чому суспільство сприйняло це з точки зору «брутального наїзду»? Поки СБУ зреагувала і пояснила причину обшуків, в Інтернеті серед журналів уже йшло обговорення, і громадська думка зазвичай проти таких методів. Тому ми пропонуємо покращувати комунікацію», - сказав Мороз.

«Інтерньюз» пропонує надати офіційний статус новим каналам комунікації з громадянами, зокрема, популярним соціальним мережам, затвердити правила поведінки чиновників і органів влади в соцмережах, позначивши межі такої комунікації.

«Органам влади потрібно бути більш гнучкими. Велика кількість користувачів очікують, то соціальні медіа стануть каналом комунікації. Сьогодні немає єдиних підходів у органів державної влади, як комунікувати в онлайні. Кожне Міністерство має сторінку, політики мають офіційні акаунти, проте це не вважається офіційним каналом інформування», - відзначив Мороз.

За його словами, серед пропозицій для органів влади - бути дуже акуратними з оціночними думками, оскільки дуже часто, зокрема, СБУ чи Міністерство внутрішніх справ використовують терміни, які мають сильне емоційне забарвлення», - відзначив Мороз.

«Інтерньюз» рекомендує залучати громадські організації, що не пов'язані з бізнесом і політичними силами, до обговорення законодавчих ініціатив з регулювання Інтернету.

«Коли держава пропонує певні рішення, ці рішення часто втрачають елемент консультування з громадянським суспільством. Останні законопроекти, запропоновані народними депутатами, передбачали досудове блокування веб-сайтів. Саме це показало всю слабкість ситуації: з жодною громадською організацією не було обговорено це питання», - сказав Мороз.

Він повідомив, що від сьогодні напрацьовані рекомендації будуть доступні на сайті «Інтерньюз-Україна».

Рекомендації були створені за участю Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Міністерства інформаційної політики, представників медіа-спільноти, міжнародних організацій.

Презентація відбулася в рамках проекту «Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи принципи свободи слова і безпеки під час конфлікту» за підтримки програми МАТРА від уряду Нідерландів.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/74157