Київ. 20 липня. УНІАН. У Європейському Союзі очікують, що після запровадження безвізового режиму Україна продовжить демонструвати прогрес у боротьбі з корупцією.

Про це керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вільчинскас сказав під час круглого столу в УНІАН на тему: "Чи беруть українці Європу штурмом? Підсумки безвізового режиму з ЄС після першого місяця дії". Захід відбувся у рамках спільного з Представництвом Європейського Союзу в Україні проекту «#EUkraine».

Європейський дипломат наголосив, що запровадження безвізового режиму для українців стало великим досягненням.

“Країна отримала не лише безвіз, але й отримала те, що багато реформ, які привели Україну до безвізу, були також виконані. І, звичайно, для багатьох з нас реформи в антикорупційному секторі також важливі, і ми, Європейський Союз, теж будемо чекати, що не буде якихось кроків назад, що буде лише прогрес”, - сказав Вільчинскас.

Також, говорячи про тенденції першого місяця після скасування візових вимог, дипломат сказав, що результат покращення людських контактів між українцями та європейцями буде все більш позитивним.

Своєю чергою співробітники Державної прикордонної служби та Міністерства закордонних справ України підбили підсумки першого місяця функціонування безвізу.

“Якщо говорити про тенденції першого місяця, то українці в черговий раз продемонстрували, що досить спокійно сприймають будь-які нововведення, і навіть такі революційні як безвіз. Ми не спостерігаємо серйозного збільшення навантаження на пункти пропуску і збільшення кількості українців, які виїжджають до Європейського Союзу. В той же час активізація у нас, звичайно, є”, - сказав помічник голови Держприкордонслужби, прес-секретар відомства Олег Слободян.

Також він додав, що близько третини українців, які за цей період перетнули кордони країн ЄС, виїжджали з біометричними паспортами. При цьому, за його словами, більшість українців, які в перший місяць безвізу скористалася ним, вже мали довгострокові шенгенські візи у біометричних паспортах, що були видані до скасування віз, у 2015-2016 роках.

“Якщо говорити конкретно про тих, хто скористався безвізом, тобто мав тільки паспорти біометричні без будь-яких віз і без будь-яких інших документів, то таких з 11 червня у нас станом на сьогодні 120 тис. 852 особи. Це становить близько 5% від усієї кількості українців, які перетнули кордон до країн Європейського Союзу за цей період”, - повідомив речник Держприкордонслужби.

Разом з тим Слободян зауважив, що найбільше громадяни перетинали кордон, користуючись послугами авіаційних пунктів пропуску. За статистикою, всього таких осіб було близько 33%. Далі йдуть українці, які перетнули кордон з ЄС на ділянці українського-польського кордону, і, зокрема, таких громадян близько 25%. Ще приблизно 13% українців перетинали кордон з Угорщиною.

“На сьогодні ми маємо 51 відмову. Це досить таки малий відсоток. Це менше ніж 0,5% від тієї кількості українців, які вже скористалися безвізом”, - додав Слободян.

У зв’язку з цим він пояснив, що причинами для відмов є перевищення терміну перебування в країнах ЄС під час попередніх поїздок, а також те, що українці не змогли підтвердити мету своїх поїздок, вже перебуваючи на кордоні європейських країн.

“Переважно, це відсутність зворотніх квитків, якщо ми говоримо про авіаційний транспорт, відсутність бронювання номерів у готелях або не змогли підтвердити свою фінансову спроможність на період перебування в тій чи іншій країні”, - додав він.

Своєю чергою офіційний представник Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич наголосив: “Ми маємо усі підстави констатувати, що одна з чотирьох свобод Європейського Союзу – вільний рух, вільне переміщення осіб, людей, є відкритою для українців, і громадяни України охоче користуються цією свободою”.

Водночас дипломат повідомив, що кількість звернень українців до консульств за кордоном за місяць чинності безвізового режиму з ЄС збільшилася не суттєво.

“Я маю констатувати, що кількість звернень громадян України до консульських установ Україна за кордоном за цей проміжок часу, за цей місяць збільшилося приблизно на 10%”, - сказав Кирилич.

При цьому він додав, що 10% - це середній показник по ЄС, оскільки в одній країні може бути більше звернень, а в іншій - менше.

“Але ми маємо підстави констатувати, аналізуючи динаміку звернень громадян України до закордонних установ, що вона є висхідною і може вимірюватися, власне, ось таким показником”, - зазначив Кирилич.

За словами дипломата, громадяни звертаються до консульств щодо оформлень посвідчень на повернення в Україну, якщо термін перебування в ЄС був перевищеним за дозволені 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. Також українці зверталися з питанням оформлення біометричних паспортів. Окрім того, українці запитують про умови і підстави, дотримуючись яких, можна перетнути кордони ЄС без віз.

“Поінформованість, обізнаність є однією із передумов не лише безпечної, але й безперешкодної подорожі, аби потім не виникали питання, які виникають”, - наголосив Кирилич.

Водночас Вільчинскас додав, що усі твердження, які були присутні в інформаційному просторі щодо перешкод після запровадження безвізу під час вільних подорожей, були помилковими.

“Всі вони стали міфами. Зараз ми бачимо, що 120 тисяч переконались, як легко перейти кордон, як легко потрапити в 30 європейських країн, але, звісно, це не означає, що ми сьогодні повинні зупинитися і не говорити далі про ті правила, про ті умови, які у принципі кожен громадянин України з біометричним паспортом повинен знати”, - сказав Вільчинскас.

Як повідомляв УНІАН, з 11 червня набуло чинності рішення Європейського Союзу про надання громадянам України безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн ЄС і Шенгенської зони, за винятком Великої Британії та Ірландії.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/74003