Київ. 20 липня. УНІАН. У столиці 27-28 липня Українська православна церква Московського патріархату проведе святкові заходи з нагоди Дня хрещення Київської Русі-України.

Про це голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП єпископ Климент (Вечеря) повідомив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, 27 липня на Володимирській гірці о 13.00 розпочнеться молебень, який очолить предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

Відео дня

«Разом з ним будуть молитися і єпископи, священники як Української православної церкви, так і інших помісних православних церков. Запрошені до участі на цьому молебні представники української влади: ми надіслали запрошення і президенту нашої держави, і прем’єр-міністру, голові Верховної Ради, меру Києва. Будуть також брати участь в цьому молебні десятки тисяч вірян, а також гості з інших країн, які прибудуть на це традиційне свято, пов’язане із пам’яттю хрещення нашої землі», - зазначив Климент.

Він повідомив, що до Києва 27-28 липня привезуть 11 чудотворних ікон, яким зможуть вклонитися всі бажаючі.

«Вони прибудуть на Володимирську гірку 27 липня для того, щоб люди, які прибудуть на молебень з різних регіонів України, могли в одному місці помолитися до цих чудотворних ікон Божої Матері. А потім з цими святинями десятки тисяч вірян Української православної церкви і всі ті, хто захочуть долучитися до хресної ходи, пройдуть з молитвою від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври, благословляючи нашу столицю, як це було традиційно і в попередні роки», - сказав Климент.

Після молебня цього дня в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври розпочнеться всенічне бдіння, тобто особливе богослужіння з нагоди Дня пам’яті князя Володимира, поінформував він.

«Також всі бажаючі матимуть змогу помолитися і прикластися до чудотворних ікон, які будуть розміщені в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври», - зазначив Климент.

У Трапезному храмі чудотворні ікони стоятимуть до вечора 28 липня і будуть доступні цілодобово.

28 липня, за словами єпископа, на площі перед Успенським собором відслужать божественну літургію з нагоди Дня пам’яті князя Володимира і Дня хрещення Київської Русі. Розпочнеться вона о 9.00.

Климент також повідомив, що Центр інформації УПЦ МП відкрив акредитацію журналістів на святкові заходи 27-28 липня, що триватиме до 25 липня.

Довідка УНІАН. День Хрещення Київської Русі відзначається 28 липня - у православному церковному календарі (за старим стилем 15 липня) в день пам'яті рівноапостольного князя Володимира (960-1015).

Згідно з указом президента України, День Хрещення Київської Русі-України як державне свято відзначається з 2008 року.