Київ. 19 липня. УНІАН. За 2,5 роки роботи Верховної Ради України VIII-го скликання лише 12% законопроектів стали законами.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник проекту Громадянської мережі ОПОРА з моніторингу парламенту в рамках програми USAID "Рада" Анатолій Бондарчук.

"На даний момент в парламенті спостерігається низька продуктивність законопроектної роботи, законодавчої роботи", - сказав він.

Відео дня

Коментуючи законодавчу продуктивність фракцій та груп парламенту, Бондарчук зауважив, що "лише 12% законопроектів від тієї кількості, яка була ініційована в парламенті, стали законами".

"Найбільший відсоток законопроектів, які стали законами, спостерігається у Радикальній партії... Зокрема, депутати з цієї політичної сили ініціювали 705 законопроектів, тобто депутати з цієї фракції були співавторами такої кількості законопроектів", - зазначив експерт і пояснив, що йдеться про співвідношення з врахуванням кількості депутатів у фракції.

Він додав, що високі показники мають також "Самопоміч", "Народний фронт", "Батьківщина" та "Блок Петра Порошенка".

Бондарчук також зауважив, що найбільше парламент підтримав ініційованих президентом та урядом законопроектів, а значно менший відсоток підтримки у депутатських законопроектів. Зокрема, з ініційованих президентом 117 законопроектів 97 стали законами, а депутатами - лише 344 із 4634.

Так, вважає експерт, можна говорити про "законодавче "цунамі": коли депутати ініціюють значну кількість законопроектів, і парламент стає завантаженим цими законопроектами, що ускладнює їх розгляд у комітетах та сесійній залі. "Депутати з кожним скликанням продукують все більшу кількість законопроектів", - констатував він.

Бондарчук висловив думку, що депутати з різних політичних сил, як з більшості, так і опозиційні, "однаково відповідальні за поточну політику разом з урядом та президентом".

Крім того, він зауважив тенденцію, що нинішньому формату парламентської більшості, яка складається з двох політичних сил, "складніше дається законодавчий процес, порівняно зі складом парламентської більшості, коли до неї входило 5 політичних сил".