Київ. 14 липня. УНІАН. Активісти просять Адміністрацію президента України Петра Порошенка звільнити представника президента у Криму Наталію Попович і оголосити про початок відкритого конкурсу на заміщення цієї посади.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему "Хто заважає деокупації Криму?" сказали учасники громадянської ініціативи "Громадська рада з питань Криму".

Зокрема, активісти повідомили, що в Херсоні з понеділка, 10 липня, проходить акція протесту проти бездіяльності Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, яке очолює Попович. Акція носить безстроковий характер.

За словами представників громадської ради, упродовж усього цього тижня ані їм, ані кримчанам, які приїхали на материкову територію України, не вдається потрапити до приміщення представництва і поспілкуватися з його керівником. Кримчани не можуть переоформити документи, вирішити певні питання і навіть отримати консультацію. Двері на вході в представництво постійно закриті. Вони стверджують, що таким чином представник президента усунулася від виконання своїх обов'язків.

Крім того, на їхню думку, спілкуючись з кримчанами і переселенцями з Криму, представництво могло вже давно добре вивчити всі проблемні питання, щоб потім виступити з ініціативою щодо їх врегулювання.

Як розповів громадський і політичний діяч, координатор громадської організації "Автомайдан Київ" Дмитро Карп, бездіяльність Представництва президента свідчить, що державні чиновники не прагнуть деокупації Криму.

За його словами, Попович, перебуваючи на одній з ключових посад єдиного легітимного органу, упродовж трьох із гаком років з моменту окупації і анексії Криму не працює в належному напрямку, «фактично повністю усунувшись від будь-якої роботи не лише з деокупації Криму, але й навіть у найдрібніших моментах у роботі з тимчасово переселеними особами".

При цьому він розповів, що упродовж цього тижня рядові співробітники представництва, зокрема чоловік, який представився головним спеціалістом аналітичного відділу, створювали провокації. За словами Карпа, кожного дня виникали ситуації, коли працівники Представництва президента здійснювали виклики поліції за хибними повідомленнями, виклики саперів з твердженнями, що нібито будівлю представництва заміновано. Але, разом з тим, як стверджує Короп, по приїзду співробітників відповідних органів також не пускали до приміщення представництва.

У зв'язку з цим правозахисник, координатор ГО "Автомайдан Київ" Катерина Кувіта сказала, що "поліцію викликають представники Наталії Попович кожного дня по 10-12 разів". "Викликають усіх підряд, вони натискають кнопку, поліція охорони приїжджає з автоматами, вони викликають патрульну поліцію, вони викликають дільничних, всіх підряд. Вони блокують роботу правоохоронців Херсонщини. Біля представництва по 10-15 людей повинні постійно перебувати. Вони постійно викликають нові патрулі, потім від них ховаються", - заявила Кувіта.

У свою чергу, голова "Громадської Ради з питань Криму" Ізет Гданов, делегований головою Меджлісу кримськотатарського народу, по скайп-зв'язку з Херсона сказав, що сьогодні виклики поліції за хибними твердженнями тривали, але поліцейські діставали відмову на вхід до будівлі. "Поліцейські були дуже обурені такою поведінкою. Ба більше, нами зафіксовані факти, коли працівники представництва у прямому сенсі цього слова тікали від поліцейських, провокували, писали якісь вигадані заяви. Поліцейські зафіксували, задокументували факт того, що правоохоронцям було відмовлено у доступі до державної структури", - стверджує Гданов.

Також він сказав, що у доступі сьогодні було відмовлено і громадянам України, які прийшли по допомогу.

Заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв сказав: "Я не знаю, скільки коштує кожен виклик слідчого, пожежників, вибухотехніків і ще дільничних... Я вважаю, що ці люди повинні понести покарання згідно з адміністративним або кримінальним кодексом за таку поведінку. Вони повинні за рахунок власних коштів компенсувати приїзд туди спеціальних служб".

"Можна довго дивитися ці відео і дивуватися, тому що здається, що такого не може бути. Але, шановні панове з Адміністрації президента, шановний президент Петро Олексійович Порошенко, таке не може тривати більше жодного дня. Це така ганьба, люди навколо ходили, і багато переселенців з Криму говорили такі слова на адресу влади, які я не наважуся тут повторити", - сказав Муждабаєв.

Разом з тим, координатор ГО "Автомайдан Київ" Карп додав: "Я говорю про те, що фактично перебування такого чиновника, який таким чином працює, - це повна дискредитація президентської гілки влади".

Учасники "Громадської ради з питань Криму" також стверджують, що Представництво президента України в АР Крим також усунулося від співпраці з Меджлісом кримськотатарського народу і від взаємодії у роботі з громадськими організаціями.

"Чесно кажучи, коли ми їхали туди, ми не очікували взагалі такої поведінки. Ми розуміли, що людина три роки нічого не робила, просто просиджувала штани, отримувала гроші та витрачала грантові кошти, які вони отримали у незрозумілому напрямку, але ми не уявляли, що це просто філія божевільні", - заявив Карп.

У зв'язку з цим громадські активісти вважають, що Попович демонструє повну зневагу до людей, до їх проблем, хамське ставлення до засобів масової інформації та громадянського суспільства. Правозахисник Кувіта розповіла, що Попович у Херсоні не дала жодної прес-конференції для ЗМІ, починаючи з травня 2014 року. "Місцеві органи влади - майже ніхто з них не бачив Наталію Попович, хоча намагалися зв'язатися. Єдиний орган, який постійно бачить Наталію Попович, це мерія, куди вона щотижня ходить і вимагає службову квартиру", - сказала Кувіта.

Крім того, активісти кажуть, що представник президента у Криму не підтримує комунікації з правоохоронними органами, створеними по Криму. "Ми були у всіх і розмовляли з усіма, і ми розуміємо, що на сьогодні представники правоохоронних органів повністю підтримують нас у нашій ініціативі, що необхідно терміново міняти цю людину на цій посаді", - зазначив Карп.

"Громадська рада з питань Криму" виступає за звільнення Наталії Попович і оголошення конкурсу на заміщення цієї посади, резюмували учасники прес-конференції.