Київ. 14 липня. УНІАН. Урядова програма розвитку гідроенергетики України, що передбачає збільшення удвічі її частки в енергетичному балансі країни - до 15,5%, а також збільшення виробничих потужностей на 3500 МВт, не відповідає європейським стандартам і призведе до негативного впливу на гідросистему і навколишнє середовище, на об'єкти природно-заповідного фонду. Про це заявив на прес-конференції в УНІАН голова Національного екологічного центру України, доктор біологічних наук Ярослав Мовчан.

«Реалізація Програми розвитку гідроенергетики загрожує остаточним знищенням найбільших річок України, незліченної кількості природних, культурно-історичних пам'яток українського народу, призведе до примусового переселення тисяч людей, вкрай загострить і без того тяжку ситуацію з поставками питної води в країні», - сказав Мовчан.

На його думку, Україна повинна розвивати сонячну і вітрову енергетику, і за прикладом Європи упроваджувати екосистемний підхід. Крім цього Україні необхідно дотримуватися власного законодавства і міжнародних зобов'язань, прийнявши які наша країна взяла на себе зобов'язання враховувати аспект впливу на навколишнє середовище.

Відео дня

Присутній на прес-конференції кандидат геологічних наук Руслан Гаврилюк повідомив, що Національний екологічний центр України зараз здійснює проект «Розвиток гідроенергетики України - громадський аналіз у контексті євроінтеграційних процесів», спрямований на громадську оцінку урядової програми розвитку гідроенергетики з використанням інструментів, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.

Він повідомив, що проект реалізується під егідою української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму Східного партнерства, і фінансується Європейським Союзом та Міжнародним фондом «Відродження» у рамках проекту «Громадська синергія».

«Наголошуємо, що гідроенергетика в українських умовах не лише згубна для навколишнього середовища і людей, але також неефективна з точки зору сучасної економіки та науки. Нові проекти мають прийматися з урахуванням екологічних та енергетичних стандартів європейської спільноти, бути публічними і прозорими, проходити експертну оцінку відповідності принципам сталого розвитку. Ми повинні знайти впливові інструменти і важелі впливу громадськості на владу, і про це також йдеться на нашому семінарі», - сказав Гаврилюк.

Присутня на прес-конференції кліматолог, доктор географічних наук Світлана Бойченко відзначила значні кліматичні зміни, наголосивши, що зменшується водність українських річок, і будівництво нових гідроенергетичних потужностей виглядає на цьому тлі нелогічним.

«Функціонування існуючих гідроенергетичних об'єктів і управління ними, будівництво нових повинно виконуватися з урахуванням негативних тенденцій у навколишньому середовищі, які можуть бути спровоковані змінами клімату. Передусім це інтенсифікація процесів аридизації клімату, що призводить до зменшення водності річок», - сказала Бойченко.

У свою чергу, кінорежисер Михайло Іллєнко звернув увагу на можливу шкоду, якої зазнає культурно-заповідний фонд у разі реалізації урядової програми.

«Унаслідок нинішніх планів уряду ми можемо втратити значні культурні та історичні пам'ятки нашого народу. Зокрема, неприйнятною треба назвати ідею спорудження Канівської ГАЕС, яка знищить село Бучак. Воно має стати національним історико-культурним і туристичним об'єктом, зберігати пам'ять про наше минуле і нашу культуру для нащадків. У нас має бути свій проект «шляху Сантьяго», це спосіб боротьби зі знищенням нашої пам'яті. У нас має бути створена Тарасова стежка - і вона має проходити цими місцями. Треба цими ідеями об'єднувати суспільство», - наголосив Іллєнко.

Присутній на прес-конференції депутат Канівської міськради Юрій Гамалій також закликав уряд зупинити упровадження програми розвитку гідроенергетики в Україні.

«Програма не була представлена і узгоджена з позицією місцевих громад. Нас не інформували відповідно до вимог міжнародних конвенцій про ризики і загрози таких проектів. Закликаємо місцеві громади, землям яких загрожують агресивні наміри гідроенергетиків, об'єднатися і стати на захист свого природного права жити на своїй землі, також закликаємо громадські організації надавати організаційну та правову допомогу громадам у протидії діяльності гідроенергетиків. На жаль, наша влада розуміє лише мову сили», - сказав Гамалій.

Як повідомляв УНІАН, 13 липня 2016 року Кабінет міністрів України затвердив програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, що передбачає збільшення удвічі її частки в енергетичному балансі країни - до 15,5%, а також збільшення виробничих потужностей на 3500 МВт (на даний момент гідроелектростанції генерують близько 5000 МВт).

Метою програми є збільшення стійкості, надійності і ефективності роботи Об'єднаної енергосистеми України, її інтеграція в європейську енергосистему, зменшення споживання енергетичного палива і шкоди для навколишнього середовища.

Програма передбачає реконструкцію існуючого обладнання, а також будівництво Дністровської гідроакумулюючої станції, Канівської гідроакумулюючої станції, Каховської гідроелектростанції і Верхньодністровського каскаду.

Заявлений обсяг фінансування програми становить 83,7 млрд грн, з яких 48,7 млрд грн передбачається отримати від міжнародних фінансових організацій.

Екологи неодноразово закликали ввести мораторій на упровадження цєї програми через потенційну шкоду, яку унаслідок її реалізації може бути заподіяно гідросистемі і навколишньому середовищу, а також об'єктам природно-заповідного фонду нашої країни.