Київ. 11 липня. УНІАН. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) у 2 рази, до 35%, збільшив розмір компенсації суми кредитів за програмою IQ energy, яка спрямована на впровадження в житловому секторі України енергоефективних технологій європейської якості, повідомив на прес-конференції в УНІАН директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

«Ми можемо говорити про більш ніж 2 тис. успішних кредитів, які вже були видані за цією програмою, і ми продовжуємо думати про підтримку і партнерські відносини. Тому ми вирішили поліпшити умови і збільшити частку допомоги у вигляді грантів для індивідуальних користувачів із 15-20% до 35% і для ОСББ - з 25-30% до 40% », - сказав Аджунер.

Він зазначив, що енергетична незалежність є пріоритетним питанням для України. «Енергетична незалежність є пріоритетним питанням для України, а саме: з точки зору енергетичної безпеки, скорочення споживання енергоресурсів, а також економічного зростання... Тому наш банк спільно з урядом України запровадив такий інструмент, який працює в галузі енергоефективності в житловому секторі», - відзначив Аджунер.

Присутній на прес-конференції керівник департаменту енергоефективності та кліматичних змін ЄБРР у регіоні України, Польщі та Кавказу Сергій Масліченко зазначив, що в довгостроковій перспективі Україна зможе відмовитися від імпорту газу за рахунок економії енергоспоживання в житловому секторі.

«Близько 35% всіх енергоресурсів в Україні споживається в житловому секторі, і тільки за рахунок економії енергії в будинках Україна може заощадити 12 млрд куб. м газу, що еквівалентно сьогоднішнього імпорту. У довгостроковій перспективі ми зможемо відмовитися від імпорту за рахунок економії енергоспоживання в будинках, і перший крок - наша програма, яка цьому сприятиме», - сказав Масліченко.

Він також зазначив, що програма пропонує найсучасніші та енергоефективні технології. «Програма підтримки через гранти працює прозоро, здійснюється моніторинг всіх проектів. Ми сподіваємося, що наш досвід буде використаний в подібних програмах в Україні», - сказав Масліченко.

Присутній на прес-конференції голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук зазначив, що очікує зростання бажаючих взяти участь в програмі після збільшення частки компенсації.

«Наше завдання, щоб такі програми були ефективними. Щоб люди, які потребують цієї допомоги, своєчасно одержали інформацію, а також професійну пораду: як це краще і легше оформити, та отримали компенсацію. Вже понад 2 тис. скористалися програмою, а ми говоримо про набагато більше, про десятки тисяч людей. Дуже важливо, щоб ми цю програму впроваджували якісно», - сказав Лавренчук.

Присутня на прес-конференції керівник програми IQ energy Оксана Булгакова повідомила, що компенсація виплачуватиметься в досить короткі терміни - 3-5 тижнів після підтвердження електронної заявки. Компенсацію можна отримати не тільки на основне обладнання, а й на супутні товари, монтажні роботи, якщо вони купуються в кредит від банків-партнерів разом із основним товаром.

Зараз договори про співпрацю за програмою IQ energy підписані з «УкрСиббанком», «ОТП Банком» і «Райффайзен Банк Аваль». Крім цього, компенсацію можна одержати при купівлі товарів за допомогою кредитної картки за рахунок кредитних коштів в «ОТП Банку» або в «Райффайзен Банк Аваль».

Булгакова зазначила, що зараз каталог технологій, які можуть використовуватися при утепленні, становить понад 4000 товарів і розбитий на 9 категорій. «Сьогодні каталог технологій більш як 4000 товарів - це товари, які необхідні й достатні для енергомодернізації житла. Вони всі пройшли відбір технічних консультантів проекту. В середньому вони на 20% більш енергоефективні, ніж у середньому по ринку», - сказала Булгакова.

Як повідомляв УНІАН, у квітні Європейський банк реконструкції і розвитку спільно з ЄС і Шведським агентством міжнародного співробітництва з розвитку (Sida) заявив про запуск в Україні спеціальної програми енергозбереження IQ energy.

Планувалося, що програма реалізовуватиметься через банки-партнери ЄБРР - «УкрСиббанк», «ОТП Банк» та «Мегабанк» у співпраці з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P), найбільшим донором якого є Європейський Союз, і Шведським агентством міжнародного співробітництва з розвитку (Sida).

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на середину березня 2016 року банк взяв на себе зобов'язання з надання більш як 11 мільярдів євро в рамках 363 проектів у країні.

Довідка УНІАН. Програма IQ energy розроблена Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Загальний обсяг компенсацій на утеплення житла - 15 мільйонів євро. Термін дії програми - до 10.09.2020 р. Метою програми є підвищення енергоефективності українського житлового сектору.