Київ. 6 липня. УНІАН. Київська міська державна адміністрація (КМДА) розробила концепцію поводження з твердими побутовими відходами, яка передбачає перехід від захоронення сміття до його сортування та подальшої переробки, для чого планується будівництво п'яти сміттєпереробних заводів і рекультивація полігону №5.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

За його словами, наступного року заплановано будівництво першого сміттєпереробного підприємства потужністю близько 400 тис. тонн, оскільки восени 2018 року очікується закриття полігону №5, який зараз приймає 315,7 тис. побутових відходів Києва на рік. Всього в місті створюється близько 1,2 млн тонн сміття.

«У нас є покроковий план. Ми повинні виконати завдання номер один - побудувати переробне підприємство потужністю 400 тис. тонн на рік синхронно з початком рекультивації п'ятого полігону ... Критичним для нас завданням є ці 400 тис. тонн, які зараз утилізуються на п'ятому полігоні», - сказав Пантелеєв.

Він зазначив, що також у пріоритетах міської влади на найближчий час - завершення модернізації сміттєспалювального заводу «Енергія» та організація системи сортування сміття як на побутовому, так і на промисловому рівнях.

«Друге - це модернізація заводу «Енергія». Модернізацію ми плануємо завершити наступного року, в тому числі побудувати на заводі сучасну систему хімічного очищення димових газів. Третє - організація системи сортування сміття як на побутовому, так і на промисловому рівнях з облаштуванням міста альтернативними джерелами тепла, які працюватимуть на безпечних залишках сміття», - повідомив Пантелеєв.

Також він наголосив на необхідності створення прозорої системи адміністрування сфери поводження з відходами, яка передбачала б повний контроль із боку територіальної громади міста Києва за обсягами утворення й руху відходів, що унеможливить порушення та спроби вивезення сміття на стихійні звалища.

Пантелеєв закликав Верховну Раду прийняти необхідні законодавчі зміни, які дозволять впровадити сучасні європейські практики поводження з відходами, які пропонує КМДА.

У свою чергу, присутній на прес-конференції народний депутат України Олександр Черненко повідомив, що в парламенті зараз знаходяться три ключових законопроекти, які покликані впровадити європейські принципи поводження з відходами в Україні.

«Це законопроекти №4835, №4836, №4837. Базовий - №4835, який регулює всі речі, про які йдеться в концепції Києва, й збігається із загальнодержавною концепцією, яку пропонує Мінекології», - сказав Черненко.

Він висловив надію, що законопроекти буде ухвалено до кінця цього року. «До кінця року Верховна Рада зобов'язана почати заповнювати законодавчі прогалини в цьому питанні», - сказав депутат, додавши, що на сьогодні необхідно зробити захоронення відходів невигідним.

«Ми пропонуємо встановити високий тариф - до 80 грн за тонну при захороненні необробленого, невідсортованого сміття. Цей тариф повинен зробити захоронення невигідним, а зробити вигідною переробку, сортування тощо», - зазначив депутат.

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко повідомив, що запропонована київською владою концепція відповідає європейським підходам, проте він наголосив на необхідності впровадження низки заходів для повноцінного запуску нових підходів.

За його словами, в місті зараз йде сортування сміття, але воно має стихійний характер: бездомні порпаються в сміттєвих баках і виймають усе, що можна здати як вторсировину - папір, пластик, скло, метал.

На думку Сергієнка, за такого підходу нічого не буде сортуватися на нових сортувальних станціях, тому впровадження нової системи в Києві вимагає застосування певних заходів. «Перше - встановлення закритих антивандальних контейнерів. Друге - закриття пунктів прийому такої вторсировини, або перепрофілювання їх на міні-сортувальні пункти тощо», - сказав Сергієнко, додавши, що зараз існує низка законодавчих колізій, які також мають бути врегульовані найближчим часом.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Мінекології провести перевірку та інвентаризацію звалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

Наступним важливим етапом державної політики є розробка Національної стратегії поводження з відходами та плану з реалізації цієї стратегії, яку розробляє міжвідомча робоча група, до складу якої ввійшли представники Мінекології, Мінекономіки, Мінрегіону, а також експерти німецької федеральної компанії GIZ та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Цей документ охоплює всі види відходів - тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні та інші. Стратегія є основою для розробки регуляторної бази в сфері екології.