Київ. 6 липня. УНІАН. Українські вчені звернулися до суду через невиплату державним підприємством «Іскра», що входить у концерн «Укроборонпром», роялті під час виробництва радіолокаційних станцій 36Д6М1-1 (36Д6М1-2) з використанням патентів підприємства «Компанія «Інноваційні технології».

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН автор наукових розробок і президент компанії «Інноваційні технології» професор Олександр Бутник-Сіверський.

«Радіолокаційні станції українського виробництва на міжнародних ринках мають величезний попит. Вся теоретична робота, всі технічні пропозиції на першому етапі здійснювалися на безоплатній основі. Використовувалися знання і досвід висококваліфікованих учених і фахівців. Результати їхньої роботи використовувалися на промислових підприємствах за допомогою консультацій наших вчених і фахівців. Вся ця робота захищалася патентами, що належать розробникам. Винагороду розробники отримували тільки після реалізації продукції - 10% від отриманого прибутку виплачували розробникам. Зараз по «Іскрі» - вони отримують мільйони доларів прибутку, а роялті ще з часів попередньої влади не виплачуються», - розповів Бутник-Сіверський.

За словами доктора технічних наук і виконавчого директора підприємства «Компанія «Інноваційні технології» професора Віталія Яковлєва, ситуація з недотриманням авторських прав може перешкодити держконцерну поставляти радіолокаційні станції за зовнішньоекономічними контрактами, зокрема до США.

«Незрозуміло, чи то недомисел «Укроборонпрому», чи то це спеціально зроблено для того, аби США цю продукцію просто не купили. Вони не купуватимуть контрафактну продукцію », - підкреслив Яковлєв.

У свою чергу, адвокат Юлія Абліцова, яка також була присутня на прес-конференції, зазначила, що задоволення позовної заяви призведе до припинення виробництва радіолокаційних станцій.

«На даний час, коли подано позовну заяву про припинення виробництва до Господарського суду міста Києва, якщо виграють вчені, то припиниться виробництво і програє країна. З іншого боку, світовий ринок озброєнь не стоїть на місці, він постійно розвивається, і продукцію неможна залишати без доробок, оскільки вона стане неконкурентоспроможною », - підкреслила Абліцова.

За словами юриста Дмитра Литовського, який також був присутній на прес-конференції, до держпідприємства «Іскра» було подано два позови - про розірвання контракту зі США через контрафактність продукції, що поставляється, і про захист авторських прав.

«У ситуації, яка склалася на даний момент, жодних підстав для випуску і продажу цієї продукції «Іскра» не має. Все, що зараз відбувається з цією продукцією, незаконно з боку «Іскри», - сказав Литовський.

Як повідомляв УНІАН, казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра», що входить до державного концерну «Укроборонпром», за підсумками 2016 року збільшив випуск військової радіолокаційної техніки утричі порівняно з попереднім роком.

Довідка УНІАН. Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра» об'єднує в собі конструкторське бюро і електромашинобудівний завод. Це підприємство спеціалізується на розробці і виготовленні сучасних радіолокаційних станцій і комплексів радіоелектронної боротьби. З 2011 року входить до складу концерну «Укроборонпром».