Київ. 5 липня. УНІАН. Платформа Global Ukrainians, що об'єднує громадські організації українців, які проживають за кордоном і активно просувають інтереси України на глобальному рівні, проведе в Києві 7-8 липня V Форум Global Ukrainians з метою більш системної й ефективної промоції нашої країни в світі, повідомила на прес-конференції в УНІАН доктор філософії, експерт із міжнародного розвитку та державного управління, ініціатор і співзасновник Форуму Global Ukrainians (Франція) Віолетта Москалу.

«V Форум Global Ukrainians відбудеться в Києві 7-8 липня. Під час форуму українські лідери-експати, які останні 3 роки розвивають різні проекти з метою просування інтересів України в світі, зможуть розповісти про спільну роботу і про наше бажання більш системно і більш ефективно просувати імідж України в світі», - сказала Москалу.

Вона нагадала, що перший форум відбувся два роки тому, влітку 2015 року. «Ми почали працювати над створенням і розвитком комунікаційної платформи для українців із різних країн - США, Канади, Австралії, Японії, країн ЄС, Азії, Африки і арабського світу. Сьогодні наша мережа об'єднує українців у понад 70 країнах світу. Вже створені суспільства і організації у більш як 50 країнах. Про все це можна прочитати на нашому інформаційному порталі Global Ukraine News», - повідомила Москалу.

Також вона зазначила, що на форумі, тема якого: «Українські бренди ставимо в тренди», заплановано запуск платформи для розвитку бізнес-дипломатії Global Ukraine Business Hub - глобальний комунікаційний ресурс для всіх зацікавлених у просуванні українських брендів у світі.

За її словами, безліч громадських організацій українців у світі надають підтримку Україні за 7 основними напрямами, для поліпшення комунікації між ними й була розроблена нова платформа.

«Зараз існує 7 ключових напрямів роботи: інформаційна робота - боротьба з пропагандою, просування іміджу України - це культурна дипломатія, бізнес-дипломатія, освітні проекти, медичні, соціально-гуманітарні та туристичні проекти. Для того щоб будувати швидше і ефективніше мости між нашими людьми і активістами, небайдужими українцями, ми створили спеціальну платформу, яку будемо презентувати на форумі... Це інструмент для того, щоб можна було швидко знайти тих активістів, які займаються конкретними напрямами в конкретній країні. На цій платформі можна побачити список людей в кожній країні світу, побачити їхній профіль, компетенції, їхні проекти. Ми створили інструмент, де можна швидко знайти потрібних людей, щоб просувати українські бренди, культурні проекти, бізнес-проекти тощо», - сказала Москалу.

Присутній на прес-конференції директор департаменту міжнародних економічних зв'язків Торгово-промислової палати України (ТПП) Геннадій Болдирь зазначив, що ТПП також братиме участь у форумі й має намір надалі співпрацювати з Global Ukrainians з метою просування українських товарів на експорт, оскільки зараз малі та середні підприємства України мають суттєві проблеми з виходом на зовнішні ринки.

За його словами, державна підтримка таких підприємств перебуває в стані реформування, через що на державному рівні відсутнє системне просування експорту малих і середніх компаній.

«Тому зараз вся надія на недержавні організації... Ми постійно шукаємо нові можливості для підтримки українського експорту, нові партнерські організації... Зараз ми змінюємо нашу орієнтацію з ринків, де невисокий рівень конкуренції, на ринки, де цей рівень дуже високий, і це вимагає нової синергії . Тому ми зараз працюємо разом і будемо на форумі, який відбудеться в п'ятницю-суботу», - сказав Болдирь.

Присутня на прес-конференції голова фонду «Євромайдан-Варшава» (Польща) Наталя Панченко повідомила, що від форуму очікує отримати нові ідеї та бачення.

Вона зазначила, що її фонд, який надавав і продовжує надавати всіляку допомогу Україні як у вигляді підтримки військових і цивільних у зоні АТО, так і в боротьбі з російською пропагандою в Польщі, поставив для себе головну мету на майбутнє - розвиток культурної дипломатії між двома країнами.

«На форум Global Ukrainians ми приїжджаємо вже втретє. Зокрема й для того, щоб знаходити нові ідеї. Дуже важливо підходити до міжнародної співпраці по-новому, дуже важливо встигати за часом. Заходи, які раніше збирали аудиторії, сьогодні вже не збирають достатньо людей. Час летить, і багато що стає абсолютно нецікавим... Сподіваюся, що форум принесе нам нове бачення, нові ідеї», - сказала Панченко.

Вона повідомила, що в Польщі «Євромайдан-Варшава» проводить культурні заходи, такі як українські вечори, вечори українського кіно, концерти українських виконавців. Також відбуваються спеціальні польсько-українські інтеграційні заходи. «Щоб люди між собою знайомилися, спілкувалися. Ми організовуємо також наукові конференції, круглі столи. Намагаємося таким чином рекламувати Україну і показувати її з такого боку, з якого вони її, можливо, раніше не могли побачити», - відзначила Панченко.

Як повідомляв УНІАН, платформа громадських об'єднань Global Ukrainians запропонувала органам влади створити єдиний хаб просування українських брендів за кордоном, а також представляти інтереси українських громадських об'єднань, культурних організацій і виробничих підприємств всередині країни і за кордоном.