Київ. 3 липня. УНІАН. Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за участі зоозахисників та екологів розроблений комплексний законопроект щодо захисту тварин.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили народний депутат, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду вказаного парламентського комітету Павло Дзюблик та директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За інформацією Дзюблика законопроект під номером № 6598 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» зареєстровано у Верховній Раді 21 червня 2017 року. Авторами законопроекту є 10 депутатів, які працювали над документом більше 4-х місяців.

На сьогодні проект закону проходить погодження в профільних комітетах парламенту.

«Нашою метою було розробити комплексний законопроект, який би вирішував ті питання, які не вирішені на сьогодні в нинішньому законодавстві. Ми ініціювали робочу групу, до якої запросили всіх зоозахисників України, всіх зацікавлених осіб, які опікуються тваринами. При підготовці проекту ми враховували пропозиції, що надходили від зоозахисних організацій, в нас відбулося не одне засідання. В результаті ми зареєстрували законопроект, який по максимуму врахував всі пропозиції і всі сторони, які приймають участь і безпосередньо в захисті тварин, і в подальшому», - зазначив Дзюблик.

У свою чергу голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВРУ з питань екологічної політики Іван Рибак сказав, що законопроект по суті є «реакцією на страусину позицію» сучасного українського суспільства ,яке закриває очі на те, що відбувається сьогодні у сфері поводження з тваринами.

«На жаль в ЗМІ дуже мало приділяється уваги саме цій актуальній на сьогодні проблемі, і як наслідок, ця проблема є тільки початком того, що відбувається сьогодні в українських школах – адже ми спостерігаємо останнім часом сплеск насильства серед дітей, молоді по відношенню один до одного. І жахливі кадри, в яких ми бачимо знущання над тваринами – це є початок того недружелюбного ставлення один до одного в нашому суспільстві…», - прокоментував ситуацію Рибак.

За його словами, напрацьований законопроект вводиться дуже багато нової термінології, забороняється і вводиться відповідальність за публікацію в соцмережах та інтернеті взагалі, в інших засобах масової інформації відео- та фотоматеріалів з жорстоким поводженням щодо тварин.

«В законопроекті запроваджено термін – каліцтво тварин, тілесні ушкодження, нанесення їй травм. Цим документом забороняється: використання малих тварин на мисливських випробувальних станціях, як мішені у стрільбі або у змаганнях зі стрільби. Законодавчо також передбачаються умови використання та утримання тварин в сільському господарстві, адже на сьогодні ті норми, які прописані в чинному законодавстві нашими аграріями і фермерами по суті не виконуються. Забороняється також цим законопроектом при дресируванні тварин використовувати електрошок, вогонь, гострі предмети, голодування, нанесення ударів тощо», - розповів нардеп.

При цьому він звернув увагу, що законопроект не забороняє тварин у цирках та наприклад звіринцях, але приводить умови їх тримання там до норм європейського законодавства.

Більш того, продовжив він, законопроектом надаються повноваження обласним радам затверджувати перелік видів тварин, які підлягають особливій охороні, чого на сьогодні в українському законодавстві немає.

Також повідомлялось, що напрацьований проект передбачає введення кримінального покарання за вбивство тварини.

«Передбачається за жорстоке поводження з твариною, що призвело до її каліцтва, за публічні заклики здійснення таких речей, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами – позбавлення волі на термін від 2 до 3-х років. Також підвищено існуючі штрафи», - наголосив Рибак.

Узагальнюючи він сказав, що метою прийняття Закону є імплементація положень міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони фауни та флори. Завданнями є охорона тварин та рослин, які охороняються міжнародними договорами . Тому, прийняття даного закону буде сприяти приведенню українського законодавства у відповідність до міжнародних договорів з охорони фауни, флори, посиленню боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та браконьєрством.

Борейко зі свого боку запевнив, що завдяки цьому законопроекту «запрацює» і раніше прийняте законодавство і можна буде притягати до відповідальності як за адміністративним, так і за кримінальним кодексом. Документом визначено, що протоколи за жорстоке поводження з тваринами складатиме поліція, чого на сьогодні вона не може робити, бо не має права на такі протоколи, стверджує еколог.

« Я був одним із розробників законопроекту і на мій погляд це буде гарний документ і дякую нашим депутатам, і якщо його вдасться провести, то це буде дуже добре», - зазначив Борейко.

Дзюблик додав, що є підтримка голови Верховної Ради Андрія Парубія у питаннях покращення законодавства щодо екології та захисту тварин. «І сподіваюсь, що наш дійсно грунтовний законопроект, який стосується багатьох аспектів, найближчим часом з’явиться в порядку денному. Зараз зачекаємо результату проходження по комітетам і висновку головного науково-експертного управління», - сказав нардеп.