Київ. 30 червня. УНІАН. У Києві відбулася презентація колективної наукової монографії "Китай очима Азії".

Презентація відбулася під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив завідувач відділом Далекого Сходу Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України та президент Української асоціації китаєзнавців Віктор Кіктенко, їхній відділ працював над цією темою два роки.

Відео дня

"Останніми роками, за останні десятиріччя, Китай суттєво змінився. Йдеться не лише про те, що це друга економіка світу, а країна, яка почала опікуватися тим, який є її образ. І ми бачимо на сьогодні те, чого раніше ніколи не було в новітній період історії, - це зростання так званої "м'якої сили", - сказав він.

Кіктенко зауважив, що тоді, коли Китай почав набирати обертів і став суттєвим у світі, "відродилися концепції, які сприймали Китай як загрозу". "Практично в кожній країні ми це побачили у своїх дослідженнях, є такі уявлення в тому чи іншому вигляді", - додав науковець.

Так, у своїй роботі, пояснив він, автори хотіли показати на прикладі країн-сусідів Китаю, як сьогодні він сприймається у ЗМІ, в елітах, що змінилося в цьому сприйнятті. "Ми можемо побачити, як один і той самий об'єкт, одна і та сама країна зовсім по-різному сприймається в різних культурах і по-різному формуються ті чи інші дискурси відносно зображення країни-велетня", - розповів Кіктенко.

Перший розділ книги "Китай у сучасному світі: мирне піднесення, відродження нації та "м'яка сила", яка стала результатом роботи, написаний Кіктенко і розповідає про те, як сам Китай сьогодні себе позиціонує, відповідає на виклики щодо загроз та розвитку "м'якої сили", а також опікується тим, як його сприймають.

"Це головні концепції зовнішньої політики Китаю, це концепції, пов'язані з ідеями багатополярного світу, ідеями не протистояння, а гармонійного розвитку", - сказав він і додав, що йдеться також про ідеї Китаю щодо того, як зробити, аби його глобальне розширення сприймалося не як виклик, а як співробітництво.

Монографія містить ще чотири розділи: другий розглядає в'єтнамське бачення Китаю як досвід асиметричного сусідства (авторства старшого наукового співробітника Вікторії Мусійчук), третій досліджує трансформацію поглядів японських паназіатистів на Китай (старший науковий співробітник Сергій Капранов), у четвертому аналізується сприйняття казахстанською стороною китайської національної та релігійної політики на прикладі казахської етнічної спільноти СУАР (провідний науковий співробітник Іванна Отрощенко), а п'ятий розділ присвячено проблемі сприйняття Китаю у сучасному Непалі (молодший науковий співробітник Дмитро Марков).

Кіктенко також повідомив, що з 3 липня книга буде доступна на сайті Української асоціації китаєзнавців.

*** Наукова монографія "Китай очима Азії" видана Українською асоціацією китаєзнавців спільно з Інститутом сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України та за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

У монографії досліджено сприйняття Китаю громадськістю, елітами і засобами масової інформації в кремих країнах Центральної, Східної, Південно-Східної та Південної Азії. У цій роботі показані складні та різноманітні образи Китаю, а також їхній вплив на контекст взаємодій між країнами та ухвалення тих чи інших політичних рішень.

Дослідження зосереджено насамперед на історичних і сучасних образах Китаю як сукупності попередніх і сьогоденних уявлень, що сформувалися у свідомості людей інших культур.