Київ. 30 червня. УНІАН. У Києві презентовано проект «Молодість 3» зі стажування та навчання української молоді у Франції – отримання як професійної, так і вищої освіти.

Про хід реалізації проекту на прес-конференції в УНІАН повідомила засновниця і директор «Української Паризької школи», засновниця центру Les Chatesu des Arts в Нормандії, президент франко-українських асоціацій у Парижі та Нормандії Олена Місталь.

Зазначалось, що в рамках проекту передбачений не тільки обмін студентами, а й викладачами – йдеться про підвищення професійної підготовки, що є одним із основних важелів економічного розвитку України та Франції.

Відео дня

За інформацією Місталь, проект передбачає навчання чи стажування протягом двох років 258 українців віком від 16 до 30 років, французький уряд бере на себе часткові витрати з навчання та проживання молодих людей.

«Нашу асоціацію підтримують, в цьому році ми отримали 70% фінансування від Міністерства закордонних справ і від Міністерства молоді та спорту Франції. 868 тис. євро фінансує Франція. Україна залишає собі – це умови гранта – 30%», - зауважила директор «Української Паризької школи».

За поясненням Місталь, 30% , які закріплені за Україною, , має сплатити або держава, або мерія міста, звідки дитина, або навчальний заклад, який направляє дитину.

Як зазначила Містраль, це перший з трьох проектів (вже були «Молодість 1» та «Молодість 2», що реалізовувались з 2010 року), що отримав фінансову підтримку від уряду Франції.

«Проект розрахований на навчання, стажування за п’ятьма напрямами. Це готельно-ресторанний бізнес, термальний туризм, інженерні та відеоінженерні професії в університетах. Це також напрямок соціальних робіт, бо в Україні, на жаль, немає тих фахових спеціальностей, які допомагають доглядати за людьми з вадами та літніми людьми. У Франції це виведено в окрему інституцію – це новітні реабілітаційні центри, і вони зараз беруть на навчання наших дітей», - повідомила Місталь.

Також, за її словами, окремими напрямами навчання чи стажування є дизайн, сільське господарство та лісництво.

За словами Місталь, на сайті «Навчання у Франції» http://chateau-des-arts.jet-brain.com/ukrainian-school найближчим часом буде оприлюднено детальну інформацію про проект «Молодість 3», де також можна буде заповнити анкету для відбору на навчання.

Вона уточнила, що на цей час в Україні створюється комітет супроводу проекту. Водночас наразі вже залучено до реалізації проекту Національну раду жінок України та представників Національної академії педагогічних наук України.