Київ. 27 червня. УНІАН. Фахівці Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів виявили ботулізм у двох з шести досліджених зразків риби промислового виробництва, яка була надана для контролю реалізаторами.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив начальник Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан, характеризуючи масштаби небезпечної рибної продукції.

Він зазначив, що в Києві з 29 травня введено посилені заходи щодо недопущення продажу небезпечних продуктів по всім суб’єктам господарювання, які здійснюють оббіг харчових продуктів, в тому числі рибної продукції. Так, щоденно здійснюються виїзди фахівців служби у великі мережі супермаркетів, до інших операторів ринку, на ярмарки та проводиться щоденна робота щодо вилучення невідповідної якості продукції та проведення лабораторних досліджень.

«І з’являється соціально відповідальний бізнес, який сам проводить лабораторні дослідження і ініціює заходи щодо безпеки харчових продуктів. Лише на минулому тижні дві великі мережі супермаркетів при отриманні товару з документами – риби, провели шість лабораторних досліджень продукції і отримали , що з 6 зразків 2 – позитивні випадки на ботулізм. Це говорить про те, яка на сьогоднішній день надходить продукція до мережі», - сказав Рубан.

Він наголосив на першочерговій відповідальності виробника за свою продукцію, водночас зауважив і про відповідальність, яку несе торгівельна мережа, сам покупець та держава.

«На сьогоднішній день треба говорити про солідарну відповідальність , в тому числі і споживача-громадянина, який повинен купувати речі лише в офіційних мережах, а не в стихійних місцях торгівлі. Держава також повинна зі свого боку забезпечити вчасним моніторингом якості продукції, забезпеченням всіма діагностичними та лікувальними препаратами», - зазначив Рубан.

Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль переконує, що захворюваність на ботулізм в цьому році не відрізняється кількістю випадків, але особливістю є те, що захворювання викликано від вживання риби саме промислової. За його даними, це вперше за останні 10 років в Україні.

«Ми не можемо констатувати, що спалах захворювання відбувається тільки в поточному році. Я володію статистикою, що в 2014-2015 роках відповідно було 170 і 178 випадків захворювання, у 2014 р загинуло 17 осіб, у 2015 – 7. Ситуація в цьому році складна і критична ще й через те, що в державі відмічається відсутність антиботулістичної сироватки. Сьогодні дійсно проблема в тому і ми це констатуємо, ми підтверджуємо факт зараження людей через рибу промислового виробництва. До цього часу, в попередні роки, таких випадків у нас практично не було. У нас іде зараз промислова риба», - сказав Кобаль.

За його словами, Держпродспоживслужба цього року проводила розслідування 43 випадків захворювання людей на ботулізм.

«На привеликий жаль, 31 з них був пов’язаний із вживанням споживачем рибної продукції. На сьогоднішній день , за даними МОЗ, є 6 смертельних випадків серед населення. Найбільша кількість захворювання зареєстрована у Запорізькій області – 11 випадків, Вінницькій – 6, у Києві – 5 і далі вже по 2-3 випадки в інших областях», - повідомив Кобаль.

Щодо того, що саме промислова риба стала причиною захворювань він зазначив, що це можна пов’язати з низьким рівнем контролю за виробництвом, реалізацією, зберіганням продукції через так званий мораторій на проведення перевірок і що зумовлено особливостями здійснення державного контролю і нагляду, який визначений певними змінами до законодавства.

«На сьогодні після перших випадків захворювання нами вилучено більше тони продукції, утилізовано приблизно її половина. Але ж це не той об’єм, який був поширений, розповсюджений та реалізований виробником через торгівельні заклади…», - констатував Кобаль, наголошуючи на необхідності змінити законодавство з метою забезпечення стабільного контролю за продукцією.

«Нещодавно Верхвоною Радою України прийнято проект закону 0906 про контроль. І ці всі питання стосовно державного контролю, всі питання мораторію і т.д. цим законом повинні бути зняті. І ми чекаємо підписання його президентом», - зазначив представник Держпродспоживслужби.

(18 травня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому закон, який на законодавчому рівні закріплює правові й організаційні основи державного контролю за якістю та безпекою продуктів харчування і кормів, а також благополуччям тварин. За прийняття відповідного законопроекту №0906 проголосував 251 народний депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів – УНІАН).

У свою чергу директор ТОВ "Тамако-інвест" Ярослав Новицький зазначив, через цьогорічну ситуацію, більшість українських підприємств з переробки риби на сьогодні стоять і сотні рибаків практично не знають що робити. Водночас він звернув увагу, що є відповідальні виробники, які гарантують якість своєї продукції, і є реалізатори, які так само відповідально ставляться до якості продукції, якою вони торгують.

Він радить купувати рибу у великих торговельних мережах, де є вхідний контроль якості при прийманні продукції, де витримується температурний режим на полицях. Обов’язково покупцю слід звертати увагу на маркування , де має бути інформація з терміном реалізації, датою виробництва, інформацією про виробника та якісними показниками. Також ризики купити неякісну рибу зменшує індивідуальна упаковка.

Як представник виробника Новицький запевнив, що з моменту фіксації перших випадків захворювання на ботулізм, своїм наказом на підприємстві введено щотижневі перевірки продукції на збудник.