Київ. 26 червня. УНІАН. Підприємці Дніпровського району Києва просять міського голову Віталія Кличка втрутитися в ситуацію зі знищенням їхніх легальних торгівельних павільйонів.

Про це йдеться у відкритому листі столичному міському голові від групи підприємців, оприлюдненому сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами постраждалих власниць бізнесу Вікторії Лелюшок та Світлани Некрасової, у ніч на 15 червня їхні торгівельні павільйони були просто розтрощені. Поліція, як наголосили вони, ніяк не реагувала на виклик і не зареєструвала заяву про руйнування майна.

Лелюшок повідомила, що люди, які трощили павільйони, не надали ніяких документів та пояснень, а лише на словах представилися представниками КП «Київблагоустрій».

«У ніч на 15 червня невідомі з бітами та гідравлічним знаряддям почали трощити наші будівлі, в яких було багато товару на величезну суму. Ніяких попереджень про так званий «демонтаж», винесення приписів із зазначенням причин демонтажу та термінів вивезення товару нам не оголошувалось. Нова поліція виїхати на місце відмовилась, пояснюючи, що все законно, що це «Київблагоустрій» наводить порядок в столиці», - сказала власниця бізнесу.

Вона зазначила, що крім поліції, підприємці вже зверталися в «Київблагоустрій» та до районної влади за поясненнями, але ніхто з ними на сьогодні «діалог не веде, відповіді не було».

«Я не розумію, як така ситуація може мати місце в наш час,» - наголосила Лелюшок.

Представниці бізнесу зауважують, що протягом 20 років працюють у торговельних спорудах по вул. Сосюри, 3 , вчасно сплачують всі податки, мають необхідні правовстановлюючі документи на дані капітальні споруди, що зареєстровано в БТІ Києва.

Також Лелюшок сказала, що протягом кількох років підприємці подавали клопотання до Київради на оформлення права власності на відповідні земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти торгівлі, укладали договори резервування даних земельних ділянок.

«Всі наші документи були внесені до бази даних КП «Київблагоустрій». У переліку тимчасових споруд на демонтаж наших об’єктів не було, адже капітальні споруди зносити або демонтувати без рішення суду незаконно», - сказала вона.

Лелюшок запевнила, що підприємці готові до діалогу з міською владою і готові виступити інвесторами реконструкції та оновлення існуючих торговельних споруд, якщо це необхідно.

Водночас у відкритому листі вони просять захистити їх від незаконних дій: «Просимо припинити злочинні погроми, погрози та надати відповідні вказівки відповідним департаментам КМДА для припинення протиправних дій проти нашої законної підприємницької діяльності».

У свою чергу адвокат Тетяна Монтян наголосила, що подібну проблему можна вирішити виключно в правовому полі. Тобто наполягати в поліції на реєстрації заяви про нищення майна, а якщо поліція не реєструє, то на підставі письмової відмови звертатися до суду щодо бездіяльності поліції.

«Такі справи виграються на раз, адвокати виграють їх пачками. Тому що були роз’яснення Верховного суду, Вищого спеціалізованого, і там чітко зазначено, що суди зобов’язані ставати на бік заявників. І судді дійсно стають… Принаймні, тут у вас є шанс на повернення в правове поле, на привернення уваги. А коли у вас справа вже буде внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань, це вже зовсім інша тема. Тобто вас намагаються випхати з правового поля, ви намагаєтесь в нього повернутися. Ніяких інших шансів у вас немає», - наголосила Монтян.

Учасники прес-конференції закликали приєднуватись до листа підприємців з інших районів столиці, які постраждали внаслідок подібних подій.