Київ. 23 червня. УНІАН. Активісти закликають Верховну Раду внести зміни до законодавства з метою посилення відповідальності за забудову прибережних зон.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили заступник голови громадської організації «Стоп Свавіллю» Сергій Северин, голова громадської організації «Кольори життя» Лідія Гончаренко, начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований та депутат Київської міської ради Ігор Мірошниченко.

«На даний час вирішити проблему можна лише на законодавчому рівні. Ми будемо контролювати, щоб законодавство було змінено», - сказав Северин.

Присутній на прес-конференції депутат Київської міської ради Ігор Мірошниченко заявив, що законопроект, який вирішить проблеми забудови берегової лінії, був розроблений об'єднанням «Свобода» і включає всі можливі механізми для вирішення проблеми забудови берегової лінії. За його словами, три роки тому законопроект був прийнятий у першому читанні, але більше з боку уряду ніяка робота над ним не проводилася.

«Закон передбачав втрату права оренди, якщо така була у власників, і порядок демонтажу цих парканів шляхом припису органами місцевого самоврядування. І, безперечно, цей проект надавав право демонтажу огорож не лише органам влади, а й громадянам ... Цей законопроект був швидко проголосований у першому читанні. Але вже третій рік цей проект захований головою Верховної Ради. Він зовсім не доходить до комітетів і в сесійний зал для прийняття у другому читанні», - заявив депутат Київради.

Заступник голови організації «Стоп Свавіллю» Сергій Северин повідомив, що сьогодні дніпровські схили і острови Києва огороджені парканами, які обмежують доступ звичайним громадянам до місць відпочинку, в тому числі до водойм.

«На травневі свята ми отримали безліч викликів від громадян, які зіткнулися з проблемою високих парканів, які повністю перекривають доступ до води, і там навіть ніяк не можна пройти вздовж берега річки», - сказав Северин.

Він розповів, що активісти не раз влаштовували акції протесту біля Верховної Ради і Адміністрації президента з проханням розібратися з незаконними забудовами на берегових територіях. Однак реакції з боку відомств громадська організація не отримала і була змушена самостійно в рамках закону зносити незаконні споруди.

«Ми вирішили влаштувати акцію біля Верховної Ради, щоб доповісти нашим депутатам, що за часів їхнього правління відбувається свавілля - люди будують без дозвільних документів, порушуючи закони. Але, на жаль, жодної відповіді депутати нам не надали», - сказав він.

Голова громадської організації «Кольори життя» Лідія Гончаренко, яка також брала участь в акції проти забудови прибережних зон, зазначила, що всі спроби знести огорожі наштовхуються як на опір з боку забудовників, так і з боку поліції, яка вважає за краще не брати участь у врегулюванні конфлікту.

«Ми побачили ще одну проблему, як забудовники захоплюють берег Дніпра. Ми організувалися і поїхали рейдом берегом Дніпра, і побачили, що весь берег зайнятий парканами ... Стояла одна поліція, ми запитали, чому ви охороняєте? У вас є якісь документи? Вони сказали - ні. Так чому громадяни не можуть підійти до води? Двоє поліцейських дуже лобіювали інтереси забудовника», - розповіла Гончаренко.

Як повідомляв УНІАН, громадські активісти не раз закликали столичну владу зупинити незаконне будівництво в Києві, знищення природних зон та історичного вигляду міста.