Київ. 23 червня. УНІАН. Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Аркадій Корнацький пропонує альтернативний законопроект про оборот земель сільськогосподарського призначення, в разі прийняття якого в Україні буде запущено ринок землі.

Про це він повідомив у ході прес-конференції в УНІАН.

«Мораторій (на продаж сільгоспземель - УНІАН) потрібно скасувати. Для цього, як передбачає Земельний кодекс, необхідно прийняти закон про оборот земель сільгосппризначення, тому що сам Земельний кодекс не містить достатньо правових механізмів, які регулюють належним чином оборот сільгоспземель для захисту селян ... Головною метою мого законопроекту, який зареєстрований як альтернативний під номером 5535- 1, є захист селян-землевласників», - сказав він.

Корнацький повідомив, що законопроект про оборот сільгоспземель регламентує оборот тих ділянок, на які на даний час діє мораторій - на сільські пайові землі, землі колективної власності та державні сільгоспземлі. При цьому, за його словами, землі сільськогосподарського призначення не повинні перебувати у власності держави, тому він пропонує розпаювати їх і протягом року передати у власність селян.

Депутат додав, що, згідно з текстом запропонованого законопроекту, право на придбання ділянок матимуть виключно українські сільгоспвиробники, в тому числі, селяни. При цьому пріоритетне право на купівлю земель матимуть близькі родичі продавця, власники сусідніх ділянок і орендарі.

Корнацький повідомив, що мінімальна вартість ділянок становитиме не менше, ніж двадцатикратний розмір річної орендної плати. При цьому, якщо покупець земельної ділянки придбає її за мінімальною ціною, він змушений буде щороку надавати продавцю довічну ренту в розмірі не меншому за середню орендну плату за останні 20 років. Ця умова поширюватиметься і на майбутніх власників ділянки, в разі її перепродажу.

Крім того, на думку Корнацького, державний орган, який здійснює реєстрацію угод з відчуження сільгоспземель, зобов'язаний буде контролювати їх законність.

«Альтернативний законопроект передбачає відповідальність держави за здійснення несправедливих угод. Тобто, при державній реєстрації угоди по відчуження сільгоспземель, державний реєстратор або інша уповноважена особа мають провести правову експертизу. Вони повинні бути впевнені на 100%, що відчуження землі відбувається з дотриманням усіх вимог закону ... Якщо буде допущена ситуація, за якої селянина обдурять, держава нестиме перед ним повну матеріальну відповідальність», - пояснив депутат.

Він додав, що розподіл земель колективної власності має здійснюватися за згодою всіх власників земельних паїв.

Даний законопроект, ініційований Корнацьким, був зареєстрований в парламенті ще наприкінці грудня минулого року. Він повідомив, що на початку грудня в Раді був зареєстрований інший законопроект №5535, ініційований рядом народних депутатів від «Блоку Петра Порошенка» і «Народного Фронту», проте, на думку Корнацького, він містить ризики для українських селян.

«Я хочу підкреслити основну відмінність мого законопроекту від законопроекту №5535. Той законопроект, по-перше, не захищає селян. По-друге, він дає можливість купувати землі заможним людям, тим самим позбавляючи такої можливості селян і справжніх фермерів. По-третє, цей законопроект передбачає право власності на землю для іноземців», - сказав він.

Корнацький додав, що найближчим часом він планує розробити інший законопроект, яким буде передбачено механізм пільгового кредитування фермерів. Відповідно до цього механізму, селянам надаватимуться довгострокові або середньострокові безвідсоткові кредити на купівлю ділянок. «Якщо банк нараховуватиме відсотки за користування кредитом, їх має погасити держава», - додав депутат.

Як повідомляв УНІАН, на даний час робоча група при Міністерстві аграрної політики та продовольства закінчує роботу над формуванням моделі запуску ринку землі в Україні і розробкою відповідного законопроекту про оборот сільгоспземель. Перший заступник глави відомства розраховує, що протягом місяця даний документ буде поданой на розгляд уряду, а восени винесено в сесійну залу Верховної Ради.

Згідно із запропонованою урядом моделлю проведення земельної реформи, купувати землі, в разі скасування мораторію, зможуть виключно громадяни України - фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не перевищуватиме 200 га. При цьому робоча група при Мінагропроді допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням ряду обмежень невеликим господарствам-юридичним особам.

В Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017 року.

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна планує до кінця травня 2017 року ухвалити закон, що регламентує оборот земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) почати продаж сільгоспземель.

Експерти і суспільство розділилися в думках щодо скасування заборони на продаж сільгоспземель. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі іноземними компаніями.