Київ. 19 червня. УНІАН. Представники асоціації деревообробних підприємств Західної України закликають владу країни врегулювати критичну ситуацію в галузі та створити сприятливі умови ведення бізнесу.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Асоціації деревообробних і заготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський.

«Держава має створити ринок сировини, ухвалити положення про ринок, яке ми вже давно розробили. Це положення передбачає стабільне забезпечення сировиною як малих, так і середніх підприємств. Держава має піти на гарантовані мінімальні поставки сировини кожному підприємству», - сказав Соболевський.

Він повідомив, що протягом року після введення мораторію на експорт з України необробленої деревини тільки в Долинському районі Івано-Франківської області було побудовано більш як 2000 тис. кв. м площ для глибокої переробки, однак подальший розвиток галузі зупинився, а існуючі підприємства перебувають під загрозою закриття через брак сировини. «Побудовано, завезено обладнання, люди взяли кредити і все зупинилося через відсутність сировини», - зазначив Соболевський.

Він пояснив, що така ситуація викликана трьома основними проблемами, що склалися в галузі.

«Перша і основна проблема - відсутність правової бази для функціонування ринку деревообробки в Україні. Друга - відсутність системи забезпечення підприємств сировиною, яка б стимулювала розвиток глибокої переробки, - сказав Соболевський. - Крім цього, лісгоспи почали нарощувати власний тартак і відправляють напівфабрикат далі на експорт».

За словами Соболевського, відсутність вирішення цих проблем робить неможливим розвиток вітчизняної деревообробної промисловості. «Робить неможливим появу кінцевого українського продукту як на внутрішньому, так і на європейському ринку», - зазначив Соболевський.

Він наголосив, що в разі ігнорування цих проблем з боку влади, представники деревообробних підприємств, зокрема, ініціюватимуть звернення до обласних рад, щоб повернути повноваження з управління лісами до компетенції територіальних громад. «Сьогодні Держлісагентство працює згідно з тимчасовими делегованими повноваженнями. Необхідно сьогодні ставити питання про повернення лісів у власність територіальних громад», - сказав Соболевський.

У свою чергу, присутній на прес-конференції представник громадської організації «Народний контроль Долинщини» Роман Ониськів звернув увагу на оголошений конкурс на вакансію першого заступника керівника Держлісагентства, оскільки, за його словами, на цю посаду претендує людина, яку підозрюють у розкраданні бюджетних коштів, а також зловживанні службовим становищем.

«Вже вдруге намічається його призначення, він у кулуарах крутиться, хтось його підтягує. Як розуміємо, Партія регіонів все одно своїх хлопців тримає і підтягує. Ми звертаємося до влади, щоб прислухалися до громадськості, що призначення цієї людини не можна допустити... Фактично закон про люстрацію не виконується», - зазначив Ониськів.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді). Цим документом вводиться 10-річний мораторій на вивезення цієї продукції за межі митної території України.

Представники деревообробної галузі неодноразово закликали до введення мораторію на експорт необробленого лісу, щоб завантажити деревообробні підприємства, тим самим збільшивши доходи бюджету і створивши робочі місця в регіонах.