Київ. 16 червня. УНІАН. Застосовувані митними органами корупційні схеми перешкоджають роботі європейського бізнесу в Україні, через що бізнес зазнає значних збитків, а країна втрачає інвестиційну привабливість в очах західних партнерів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники відомої німецької компанії VAN HEES, розповівши журналістам про корупційні дії з боку співробітників розташованого в Київській області митного поста «Південний термінал».

Зокрема, Віктор Собець, директор компанії «Вікос», що є офіційним дистриб'ютором продукції VAN HEES в Україні, повідомив, що в березні 2017 року дистриб'ютор отримав чергову велику партію харчових добавок до ковбасних виробів разом із супроводжувальними документами, оформленими відповідно до міжнародного законодавства.

«При оформленні вантажу митниками було вирішено, що для проведення аналізу необхідно взяти проби і перевірити товар на наявність в них наркотиків, прекурсорів та отруйних речовин. Всі дії за формою - відповідно до законодавства, але за суттю, прикриваючись законодавством, вони примушують нас до беззаконня», - сказав Собець.

Він зазначив, що після цього компанія «Вікос» отримала електронною поштою лист, в якому йшлося про виявлення у зразках продукції прекурсора «сафрол».

«До суміші входить мускатний горіх і екстракт мускатного горіха, тому робити аналіз на наявність сафролу немає потреби - він там є, але в незначних кількостях. Але в Україні жодна лабораторія не в змозі визначити кількість сафролу в спеціях», - відзначив він.

Незважаючи на відсутність в лабораторному дослідженні точної інформації про кількість сафролу в спеціях, співробітники митного поста «Південний термінал», за словами Собця, звинуватили компанію-дистриб'ютора у ввезенні небезпечних наркотичних засобів - прекурсорів та конфіскували товар.

«Компанія «Вікос» ніколи не займалася ні імпортом, ні експортом в Україну ані наркотиків, ані лікарських препаратів, ані прекурсорів. «Вікос» 24 роки на ринку України, він постачає технології та інгредієнти для м'ясопереробної продукції, жодні прекурсори до складу не входять, але переконати чиновників - неможливо», - сказав Собець, відзначивши, що такі звинувачення повністю абсурдні та суперечать здоровому глузду, оскільки виготовлення сафролу з мускатного горіха досить дороге задоволення.

Крім того, Собець припустив, що після такого висновку лабораторії митниця автоматично мала була заборонити ввезення мускатного горіха більш як 100 імпортерам, проте в даний час претензії у них є лише до їхньої компанії - «Вікос».

Як зазначив присутній на прес-конференції головний менеджер із експорту, технолог компанії VAN HEES Юрій Чорноус, такі дії українських митників викликали шок у материнській компанії.

«Ми працюємо більш як у 70 країнах світу, понад 70 років. Продукція наша ніколи не ставилася під сумнів, фірма сертифікована за всіма найсучаснішими і складними сертифікатами», - сказав Чорноус.

Він зазначив, що німецьке керівництво компанії уважно спостерігає за ситуацією, що склалася в Україні, й звернулося до німецьких лабораторій з метою аналізу продукції на сафрол.

Присутній на прес-конференції адвокат Володимир Тарасюк заявив, що прекурсор, в перевезенні якого звинувачують компанію, є рідиною, тоді як продукція компанії представлена у вигляді сухого порошку.

«Єдиною підставою зупинки цього товару на митниці - для створення цієї штучної схеми - стала банальна наявність в цих харчових добавках мускатного горіха в кількості 15%... Хімічна лабораторія ДФС у своєму висновку посилається на літературні джерела, в яких йдеться про те, що в мускатному горіху сафрол міститься», - сказав адвокат.

При цьому адвокат повідомив, що історія з труднощами поставки товарів насправді почалася з вересня 2016 року, коли на митному посту «Південний термінал» змінився начальник, який запропонував заступнику директора компанії «Вікос» змінити брокерську компанію.

«Ми скористалися пропозицією, звернулися до нового брокеру. Щоб ви розуміли різницю в розмитненні: якщо раніше це коштувало 800 грн, то новий брокер заявив ціну в 20 тис. грн. Новий брокер відкрито повідомив, що половину суми він має віддати новому керівництву митниці», - сказав адвокат.

Тарасюк зазначив, що на таких умовах німецька компанія відмовилася працювати з брокером і з березня місяця у неї почалися проблеми з перевезенням товарів до України, через що компанія зазнає значних збитків.

Інспектор Ради бізнес-омбудсмена Володимир Куценко, який також брав участь у прес-конференції, заявив, що до них вже надійшла скарга компанії й вони мають намір найближчим часом її розглянути.

Він також сказав, що раніше бізнес-омбудсмен уже розглядав аналогічний бізнес-конфлікт, приводом для якого стали звинувачення у ввезенні сафролу.

«Я не можу розкривати деталі та чого стосувалася ця скарга, але дуже вона схожа. Але вона була вирішена успішно для того, хто подав скаргу», - сказав він.

Розповідаючи про діяльність бізнес-омбудсмена в цілому, Куценко навів загальну статистику скарг, уточнивши, що Державна фіскальна служба - лідер за кількістю претензій з боку бізнесу.

Довідка УНІАН. Компанія VAN HEES заснована в 1947 році в Німеччині. Компанія експортує продукцію для м'ясопереробних підприємств, підприємств малого і середнього бізнесу і промисловості до 70 країн світу.

Компанія «Вікос» є ексклюзивним офіційним дистриб'ютором компанії VAN HEES в Україні й понад 20 років забезпечує український ринок німецькими спеціями.

Фото-новини: https://photo.unian.net/ukr/themes/73327