Київ. 12 червня. УНІАН. Сьогодні право на мирні зібрання в окупованому Криму - на межі заборони.

Такий висновок за результатами досліджень на прес-конференції в УНІАН озвучили експерт громадської організації "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін та керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Загальний висновок такий: на сьогодні "влада" Криму систематично, послідовно вводить безпідставні обмеження на зібрання і дозволяє їх проводити тільки лояльним до влади людям...Фактично можна говорити, що будь-які мирні зібрання в Криму знаходяться під забороною", - сказав Бурмагін.

За словами Скрипник, "всі права людини, які закріплені в конвенції ООН, положення ЄСПЛ, вони всі в Криму порушуються".

На підтвердження цих тез, присутні на прес-конференції керівник українського культурного центру Криму Леонід Кузьмін і кримськотатарський активіст Осман Ізмайлов навели приклади ситуацій, в яких їм довелося потрапити через дії окупаційної влади.

Зокрема, Ізмайлов розповів, що 18 травня цього року в День пам’яті жертв депортації кримських татар його 4 рази зупиняли співробітники Державтоінспекції МВС Росії і погрожували доставити до райуправління поліції, якщо він на зніме зі свого автомобіля кримськотатарський прапор з чорною стрічкою. Правоохоронці аргументували свої вимоги тим, що "цей предмет є габаритним і може призвести до ДТП, і що прапори не дозволено перевозити в автомобілі, що він відволікає увагу водіїв і взагалі є забороненим".

За словами Кузьміна, за три роки окупації Криму активістам українського культурного центру тільки один раз у Сімферополі місцеві чиновники дозволили провести захід до дня народження Тараса Шевченка - у 2014 році. На всі інші заходи активісти отримували відмову чи то під приводом несвоєчасного подання заявки, чи через невідповідність місця проведення акції, чи через те, що акція буде заважати проведенню дитячого конкурсу.

"А в цьому році дозвіл на покладання квітів до пам’ятника Шевченку не дали через те, що учасники заходу не надали... довідок про відсутність судимостей", - сказав Кузьмін.

Правозахисники закликали українську владу проводити розслідування щодо усіх випадків порушень прав людей в Криму, їхнього переслідування, а міжнародні організації продовжувати моніторинг ситуації і негайно реагувати на порушення.

"Ми також вимагаємо від російської влади припинити переслідування людей за їхніми поглядами, адже репресіям піддаються не лише проукраїнськи налаштовані люди", - наголосила Скрипник.