Київ. 12 червня. УНІАН. Організатори «КиївПрайд-2017», що запланований на 18 червня, очікують до 5 тисяч учасників маршу.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила директор ГО «КиївПрайд» Руслана Панухник.

«Наприклад, два роки тому ми могли б назвати більш конкретну цифру, тому що марші того часу носили закритий характер, і реєстрація на них була обов’язкова. Зараз марш носить відкритий характер, реєстрація є добровільною і покликана покращити комунікацію з учасниками. А тому порахувати можливо лише потенційну кількість. Цього року ми розраховуємо на 5 тис. учасників. З огляду на аналіз усіх подій і всього, що відбулося минулого року, ми можемо говорити, що кількість учасників приблизно буде до 5 тисяч», - сказала Панухник.

Відео дня

Панухник зазначила, що цього року довжина проходження маршу збільшилась: «Минулого року було 750 м , цього року – 1,2 км».

За її словами, марш відбудеться зранку.

«Маршрут ходи проляже від перетину вулиць Богдана Хмельницього і Володимирської, далі між Національним університетом ім. Шевченка і пам’ятником Шевченку по вул. Володимирській, потім по вулиці Льва Толстого до одноіменної площі», - сказала директор «КиївПрайд».

«Сьогодні на офіційному сайті «КиївПрайд» буде оприлюднено карту, на якій буде позначено «входи» та «виходи» цьогорічного маршу, тобто ті місця, через які можна буде потрапити всередину периметру для участі в самій ході. По завершенню маршу більшість його учасників буде відвезено у безпечні місця на спеціальному транспорті», - зауважила Панухник.

До забезпечення правопорядку під час маршу його учасників супроводжуватимуть правоохоронці та волонтери.

Кількість правоохоронців, за її даними, зараз прогнозується така сама, як була минулого року.

«Ми ведемо тісну співпрацю і комунікацію з поліцією. Ми також аналізуємо всі можливі потенційні ризики. І в разі чого поліція готова залучити більшу кількість правоохоронців, якщо це буде потрібно. Загалом, близько 6 тис. правоохоронців планується задіяти для забезпечення порядку під час маршу і щоб хода пройшла мирно. Оргкомітет «Прайду» також підготував близько 50 волонтерів безпеки, які також будуть організовувати колону і слідкувати за тим, щоб не відбувалось провокацій», - повідомила Панухник.

Член правління ГО «КиївПрайд» Зорян Кісь наголосив, що марш є правозахисною ходою. Він повідомив, що гасло цьогорічного Прайду – «Країна для всіх» та озвучив його політичну декларацію, в якій, зокрема, зазначено: «Ми виступаємо проти будь-яких привілеїв чи обмежень. Україна, яка не є країною для всіх, є Україною минулого. Україна майбутнього – це країна свободи, рівностей та можливостей».

У свою чергу програмний директор ГО «КиївПрайд» Анна Шаригіна зазначила, що одне з головних завдань маршу - зробити «видимими» ЛГБТ-людей та інших людей в Україні.

«І ми робимо все, щоб проблеми, з якими стикаються люди ЛГБТ-спільноти – дискримінація, насильство – були видимими і вирішувались», - підкреслила вона.

Шаригіна повідомила, що марш стане завершальною частиною «КиївПрайд»-тижня.

«Ми в рамках «КиївПрайду» пропонуємо майданчики для обговорення не тільки проблем, а й рішень того, як наше українське суспільство можна зробити більш відкритим для різних груп людей. Цьогоріч заявлена тема – вітання різномаїття. І ми хочемо зробити так, щоб наша країна стала ще більш відкритою і більш інклюзивною для представників різних груп нашого суспільства», - додала Шаригіна.

Кісь закликав противників маршу утриматися від провокацій: «Бо ви ніколи не знаєтете, хто може постраждати від ваших дій на марші. Тому що на марші будуть не лише представниці та представники ЛГБТ-спільноти, а можуть бути ваші знайомі, родичі, сусіди… І хтоб не був на марші, людське життя і здоров’я – це найбільша цінність».

Він нагадав, що марші починались в Києві з кількасот метрів і дуже незначної кількості учасників: «Ми починали з 200-х м. на Шулявці і 80-ти учасників».