Київ. 12 червня. УНІАН. Інтернет-провайдер Wnet звідкидає обвинувачення правоохоронних органів у незаконній маршрутизації трафіку в Криму в інтересах російських спецслужб і просить Офіс бізнес-омбудсмена, Офіс із залучення інвестицій при Кабінеті міністрів, а також посольства США і Великої Британії в Україні допомогти компанії залагодити конфлікт з Службою безпеки.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив президент компанії Wnet Олексій Клєщевніков.

«Керівництво компанії вважає такі дії безпідставними і необґрунтованими, що несуть пряму загрозу клієнтам компанії ... За останній тиждень ми звернулися до ряду міжнародних організацій, до наших зарубіжних партнерів, серед яких - Представництво бізнес-омбудсмена в Києві, посольство Великої Британії, посольство США, Офіс з залучення і підтримки інвестицій», - сказав він.

За словами Клєщевнікова, 1 червня співробітники СБУ протягом 17 годин проводили обшук на території київського офісу компанії, вилучили маршрутизатори, сервери і жорсткі диски, що забезпечують роботу мережі Wnet, більше половини офісних ноутбуків. Окремо, за його словами, силовики вилучили понад 70 тис. грн, які компанія збиралася направити на волонтерську допомогу ЗСУ. Крім того, такі дії СБУ завдали шкоди діловій репутації компанії. Загальний фінансовий збиток в результаті силового втручання керівництво компанії оцінює в 3 млн грн.

Клєщевниіков додав, що клієнтами компанії є в тому числі ряд посольств і міжнародних організацій, держструктури, система електронних закупівель Prozorro, консультативна місія ЄС в Україні, а також система відеоспостереження Києва.

Як спростування обвинувачень у взаємоз'єднанні мереж Wnet з російським оператором «Кримком ЮГ», керівництво Wnet повідомило, що в квітні провайдер уклав договір з українським оператором «Кримком Україна», який зареєстрований відповідно до українського законодавства і обслуговує абонентів з України.

«Компанія Wnet не веде господарську діяльність і не надає телекомунікаційні послуги на території АРК і ніколи не мала власних каналів в АРК. Більш того, компанія Wnet - інтернет-провайдер, а не оператор зв'язку, без власної мережі, який не може мати інтернет-з'єднань з будь-ким», - сказав президент компанії.

Як додав комерційний директор провайдера Сергій Ганічев, у Wnet з компанією «Кримком Україна» діють господарські договори, за якими відбувається взаєморозрахунок.

«Компанія Wnet сплатила «Кримком Україна» близько 300 тис. грн за два роки, а «Кримком Україна» за цей самий період сплатила у сторону Wnet 200 тис. грн», - сказав він.

Юристконсульт Wnet Олексій Іллющенков додав, що факт того, що провайдер Wnet є інтернет-провайдером, а не оператором, і не може мати власної мережі, підтверджений висновком Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. За його словами, регулятор здійснював останню планову перевірку в грудні 2016 року, і видав відповідний акт, який підтверджує законну діяльність провайдера.

«Цим актом встановлено, що ми не здійснюємо подібну маршрутизацію трафіку, й інших порушень у порядку маршрутизації трафіку у нас немає», - сказав він.

Керівництво компанії Wnet зазначило, що тиск, який силовики чинять на українські ІТ-компанії, може призвести до масового відпливу кваліфікованих українських кадрів за кордон.

Як повідомляв УНІАН, за даними прес-служби Служби безпеки України, 1 червня співробітники СБУ спільно з прокуратурою Автономної Республіки Крим викрили в столиці механізм незаконної маршрутизації інтернет-трафіку тимчасово анексованого півострова в інтересах російських спецслужб. Правоохоронці задокументували, що сегмент мережі та телекомунікаційне обладнання провайдера Wnet власники передали фіктивній комерційній структурі, контроль над якою отримала ФСБ РФ, яка встановила на обладнанні власні технічні спецзасоби. Незважаючи на це, власники українського провайдера продовжували маршрутизацію трафіку до точки доступу в Сімферополі.