Київ. 9 червня. УНІАН. В спільноті анонімних алкоголіків (АА) зазначають, що алкозалежні все більше намагаються подолати своє захворювання не на самоті, а шукаючи підтримки у відповідних об'єднаннях.

Про це на прес-конференції в УНІАН з нагоди 82-ї річниці започаткування руху анонімних алкоголіків (АА) у світі заявив лікар-нарколог Запорізького обласного наркодиспансеру Роман Дубровський.

За його словами, рух АА розпочав свою діяльність ще у 1989 році з Києва, Львова і Луцька. "На сьогодні ж в Україні є близько 130 груп анонімних алкоголіків, до яких входять десь біля 1300 людей. Але це не багато. До прикладу, у Польщі таких груп є понад 2000", - сказав лікар.

Дубровський зауважив, що знайомий з програмою реабілітації спільноти АА з 1990 року. "Як лікар, можу сказати, що терапевтичне значення її для лікування залежності важко переоцінити, оскільки в ній є всі необхідні види психотерапії", - наголосив він.

При цьому Дубровський відзначив тенденцію, що хворі на алкозалежність все більше намагаються подолати свою залежність за підтримки тих, хто також має таку проблему, і що вони перестають боятися звертатися за психологічною допомогою.

"За останні 10 років практикуючі психологи працюють над тим, щоб мотивувати людей до одужання. Радянська установка "соромно бути алкоголіком" потроху перестає діяти. Алкозалежні все більше усвідомлюють, що необхідно пройти шлях від "мені не можна пити", через "я не хочу пити", потім - "я хочу бути тверезим", і до стану "я люблю свою тверезість", - сказав Дубровський

У свою чергу, психолог Київської міської наркологічної клінічної лікарні Оксана Придатко додала, що багато алкозалежних приходять за допомогою під тиском родичів, оскільки їм достатньо складно визнати свою хворобу. "Але все ж нині ставлення до проблеми міняється: люди все менше бояться йти на прийом до психолога", - наголосила вона.