Київ. 6 червня. УНІАН. Кандидати на посаду голови Національної асоціації адвокатів України Інна Рафальська та Петро Бойко виступають за докорінну зміну підходів та принципів у керуванні асоціацією з метою налагодження дієвого механізму захисту адвокатів та їхніх професійних інтересів.

Про це Рафальська та Бойко заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами правозахисників, 9-10 червня в Києві має відбутися перший з моменту утворення НААУ у 2012 році звітно-виборчий з’їзд адвокатів України, на якому, серед інших питань, – обрання нового голови асоціації. Серед кандидатів на цю посаду – адвокати Рафальська, Бойко та чинна голова Лідія Ізовітова.

"При створенні асоціації ми планували, що головною метою її існування буде захист адвокатів і їхньої діяльності. Але цього не відбулося. Керівництво асоціації не стало на захист адвокатів. Навпаки, ми маємо втручання у діяльність, тиск... За 5 років керівництво жодного разу не відвідало Верховну Раду для відстоювання законопроектів для вирішення проблем адвокатів, жодного разу не було в Кабінеті міністрів, щоб вирішити питання надання тимчасових приміщень для адвокатів, переміщених з тимчасово окупованих територій", - сказала Рафальська.

Її позицію підтримав Бойко. "Керівництво, яке існує, – воно працює не для адвокатів, а проти них", - сказав він.

За словами Бойка, за 5 років існування асоціації її керівництвом було прийнято близько 800 внутрішніх документів, більшість з яких має суперечливий і сумнівний характер, а отже, мають бути переглянуті.

Крім того, як зазначив Бойко, необхідно надати більше самостійності та автономії регіональним осередкам організації, щоб вони мали можливість ініціювати та самостійно ухвалювати рішення, що стосуються їхніх місцевих проблем, без погодження з центральним керівництвом.

"Якщо ми втратимо ще 5 років, чи рік, чи півроку – ми втратимо Асоціацію. Адвокатам необхідна надійна стіна, щоб вони знали - ми захищені, і ми можемо працювати спокійно", - зазначила Рафальська.