Київ. 30 травня. УНІАН. Громадські організації закликають уряд погасити заборгованість з виплати пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 35 млрд грн, щоб не допустити зриву підготовки до опалювального сезону.

Фото УНІАН

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив перший віце-президент громадської організації «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Роман Бондарук.

«Ми звертаємося до Кабінету міністрів України і прем'єр-міністра з проханням невідкладно провести зміни до бюджету і закрити заборгованість. Ми думаємо, що це, швидше за все, неправильне планування державного бюджету. Тому ми пропонуємо разом планувати бюджет», - сказав він, додавши, що така ситуація призводить до зростання заборгованості ОСББ перед електро-, водо-, газопостачальними підприємствами, що негативно позначається на роботі цих підприємств і самого ОСББ.

При цьому Бондарук зазначив, що ОСББ, які взяли «теплі кредити», перебувають у складній ситуації і не зможуть платити їх.

«Сьогодні ми вже маємо піврічну заборгованість із субсидій. Є випадки, коли електропостачальні підприємства приходять в будинки ОСББ і намагаються відключити ліфти, світло. Ми розуміємо, що це проблема не власників будинків, а невиконання державою своїх зобов'язань. Деякі ОСББ, які взяли теплі кредити, через місяць будуть не спроможні платити їх. Тим паче, що банки будуть розуміти, що є фінансові ризики і відмовляться видавати кредити», - сказав він.

«Нас просять звернутися до уряду й Мінфіну з проханням вирішити питання субсидій. Адже люди, які отримують субсидії, не можуть заплатити за утримання будинку, виникає заборгованість з виплати зарплати у теплопостачальних і водопостачальних підприємств», - сказала присутня на прес-конференції президент громадської організації «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Наталія Олійник.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор асоціації міст України Олександр Слобожан заявив, що вжити заходів насамперед має Міністерство фінансів України.

«Міністерство соцполітики визнає цю проблему і готове її розв‘язувати, однак вони говорять про те, що необхідні кроки з боку міністерства фінансів. Від такої заборгованості страждують не тільки органи місцевого самоврядування та ОСББ, а й громадяни. Якщо така ситуація продовжуватиметься, то можуть бути негативні наслідки на комунальних підприємствах, а це позначиться на якості послуг, які надаються громадянам», - сказав він.

Також присутній на прес-конференції Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко зазначив, що в його місті продовжує зростати заборгованість, це негативно позначається на фінансово-господарській діяльності комунальних підприємств.

«Ми хочемо розв‘язати проблему разом з урядом. У Черкасах на початок лютого 2017 року заборгованість була 127 млн грн, а на початок травня вже 202 млн грн. Це негативно позначається на фінансово-господарській діяльності комунальних підприємств, які надають послуги. Ми просимо уряд вжити заходів щодо фінансування з бюджету пільг і субсидій. Якщо відверто, ми хочемо, щоб до нас дослухалися і радилися з нами», - сказав він.

Присутній на прес-конференції перший заступник міського голови Володимира-Волинського Ярослав Матвійчук наголосив, що через заборгованість по пільгах і субсидіях місто не може готуватися до опалювального сезону.

«На сьогодні заборгованість у нашому місті за держпрограмами становить 51 млн грн: 5 млн грн з пільг, решта із субсидій. І чотиримісячна заборгованість держави призводить до негативних наслідків. Місто не може готуватися до опалювального сезону, починають блокуватися рахунки підприємств. Якщо ми затягнемо з цією ситуацією, то ми заблокуємо життєдіяльність міст», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг у березні 2017 порівняно з лютим 2016 зменшилася і на кінець березня становила 25 млрд гривень.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/73018