Київ. 26 травня. УНІАН. Президентський законопроект № 6175 щодо заборони подвійного громадянства у разі його прийняття парламентом створить небезпечний прецедент безпідставного позбавлення громадянства України.

Про це заявила голова міжнародної організації Global Ukraine Віолетта Москалу на першому засіданні Національної комісії з питань, пов’язаних з множинним громадянством та захистом прав національних меншин і закордонних українців, яке проходило в УНІАН.

“Ми, українці світу, бачимо, що був створений небезпечний прецедент позбавлення громадянства. Ми написали багато звернень до народних депутатів, до Адміністрації президента. Сьогодні зібрали представників діаспори, експертів, щоб проаналізувати ці небезпеки, які постають у разі позбавлення громадянства. Нам потрібно розуміти, чи ми лишаємось у радянській парадигмі, коли позбавляли громадянства дисидентів, чи інтегруємося у західний світ, де переважна частина країн не забороняє множинне громадянство і навіть заохочує до нього”, - сказала Москалу.

За її словами, Україні не варто йти шляхом позбавлення громадянства тих, хто вже має паспорт або паспорти інших країн, бо країна ризикує втратити як мінімум до 10% громадян.

«Якщо ви слідкували за проблематикою громадянства останні три місяці, то побачили, що було створено досить таки небезпечний прецедент через подання законопроекту №6175 від 13 березня за підписом президента, який прямо передбачає позбавлення українського громадянства українців, які мають інше громадянство», - зауважила голова Global Ukraine.

Експерт додала, що сьогоднішнє засідання Комісії проводиться з метою напрацювання пропозицій для парламентських комітетів та організації парламентських слухань з приводу проблем громадянства в Україні.

Вона наголосила, що є необхідність продовжувати дискусію стосовно законопроекту №6175, внесеного на розгляд Верховної Ради за ініціативи президента України Петра Порошенка, який стосується примусового позбавлення громадянства України.

“Є певні принципи, на яких хотілося все ж таки наголосити. А саме, на необхідності закріпити законодавчу неможливість позбавлення громадянства України, бо коли дитина народжується, то автоматично отримує громадянство. Тобто дуже небезпечно починати позбавляти громадянства. Краще працювати задля забезпечення національної безпеки в напряму розробки спеціальних процедур та оперативного реагування у випадку антидержавницьких або сепаратистських дій, та підсилити співпрацю з правоохоронними органами, так само, й інших країн, в частині запобігання корупції, відмивання грошей та участі у збройному конфлікті як найманців”, - наголосила Москалу.

Також вона підкреслила, що необхідно забезпечити прозорість щодо множинного громадянства, особливо для державних службовців. Москалу переконана, що публічність інформації дозволить усім компетентним органам звертати увагу на потенційні конфлікти інтересів.

Разом з тим, голова міжнародної організації Global Ukraine заявила, що необхідно дуже уважно ставитися до необхідності уникнення дискримінації прав осіб з множинним громадянством у політичному житті України.

“Ми бачимо, що на сьогодні немає в українському парламенті, наприклад, народних депутатів, які представляють інтереси українців, які проживають за кордоном. Говоримо про різні цифри - велика кількість (українців, які проживають за кордоном і мають паспорт іншої країни, або готуються отримати його), і коли ми розпочали спілкуватись з представниками різних політичних фракцій у парламенті, реально був певний шок через те, що дуже мало людей - щоб не сказати ніхто - не відстоював в розмовах і дискусіях саме захист інтересів українців, які на сьогодні живуть по всьому світу”, - сказала Москалу.

На її переконання, “справжня держава, та, яка поборола, скажімо, минулий режим, зараз має стати кращою і починати на діях, не тільки на словах, реально захищати інтереси українських громадян, де би вони не жили у світі”.

Своєю чергою, професор кафедри Вісконсинського міжнародного університету (США) в Україні Сергій Панасюк погодився, що треба розробити новий проект, який захищатиме права громадян.

Також Панасюк звернув увагу, що президент України і деякі представники спільноти вважають, що треба позбавляти громадянства у зв’язку з війною. “А спочатку – це вдарить по людям, які перші прийшли на захист України у час війни”, - сказав він.

Експерт як конституціоналіст підкреслив, що Основний закон України є двостороннім договором між народом та органами влади. “І от цікаво, що одна сторона договору самостійно вирішує, кого із іншої сторони договору викинути. Абсурдно виходить”, - сказав Панасюк.

У цьому зв’язку він наголосив, що громадянства хочуть позбавити тих українців, які допомагають Україні у час війни. “А, вибачте, вбивць ми не те що не позбавляємо, вони ще й голосують”, - зазначив Панасюк.

Водночас Москалу додала, що є багато народних депутатів, які висловлюють позиції, хоча і не завжди публічно, що вони проти позбавлення громадянства українців, які проживають в інших країнах.

Своєю чергою, народний депутат від політичної фрації “Народний фронт” Ігор Лапін відзначив допомогу українців з-за кордону, які з 2014 року допомагали забезпечувати необхідними речами українських військових на передовій. “Для того, щоби продовжувати цю дискусію, потрібен якісно новий законопроект. Лише за однієї умови: давайте ми подамо якісно новий, а потім будемо вичищати те, що там є”, - сказав Лапін.

За його словами, проблему не треба замовчувати, а необхідно вирішувати. “Але треба враховувати і інтереси громадян України, які є за кордоном, і в той же час треба вберегти свою територіальну цілісність. Тому тут треба компроміс, діалог суспільства влади і законотворців”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 13 березня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про ‎внесення змін до закону про громадянство, яким пропонується припиняти ‎українське громадянство осіб, що мають громадянство іншої країни (№ 6175).

Законопроектом, зокрема, встановлюється, що громадянин України, який добровільно набув громадянство іншої держави, вважається таким, що виявив намір змінити громадянство і надав згоду на припинення громадянства України.

Голова парламентського комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря заявляв, що направив листи до інституцій Євросоюзу щодо надання експертної оцінки законопроектам про заборону подвійного громадянства. За його словами, вже надійшло понад 20 звернень громадських організацій, зокрема, від Світового конгресу українців, які вважають, що президентський та аналогічні законопроекти щодо подвійного громадянства можуть мати негативні наслідки.

Фото:https://photo.unian.net/ukr/themes/72966