Київ. 25 травня. УНІАН. У Києві відбулася презентація книги «Козаки і татари. Українсько-кримські союзи 1500-1700-х років».

Як зазначив під час презентації книги в УНІАН її автор, доктор історичних наук Тарас Чухліб, особливу увагу в книзі приділено укладенню політичних союзів між Кримським ханством та Українським гетьманатом.

«У книзі я продовжив ту тему, яку розвивав ще у книзі «Козаки та яничари. Україна у християнсько-мусульманських війнах», де висвітлив стосунки України не тільки з Османською імперією, а у тому міжцивілізаційному конфлікті між християнською та мусульманською цивілізацією… На сторінках цієї монографії не можна висвітлити всі козацько-татарські стосунки у їхній повноті. Адже це були й великі економічні стосунки, йшла велика торгівля між українськими козаками, величезні культурні стосунки. Моя книга – про політичні союзи. За 200 років було підписано близько 10 політичних угод. В середньому – одна угода на 20 років», - сказав Чухліб.

Також автор зазначив, що оригінальний додаток у книзі включає містить тексти мирних договорів між державами Східної Європи та Малої Азії, інші цікаві документи, що характеризують міцні зв’язки гетьманів України з ханами Криму.

Книга була видана видавничим домом «Києво-Могилянська академія» накладом у 1000 примірників.

«Динаміка продажу книги є надзвичайно шаленою. Думаю, ім’я Чухліба – популярного історика – зіграло тут не останню роль… Тараса Васильовича як автора я просто обожнюю. Тому що у нас не так багато істориків, які пишуть не лише корисно, але й надзвичайно цікаво, не настільки заакадемізованою мовою, що це неможливо читати, бо наша історична наука на це страждає. Тому ця книжка буде зрозуміла і цікава. Вона цікаво ілюстрована», - сказала директор видавничого дому «Києво-Могилянська академія» Олена Судакова.

Вона також зазначила, що книга «Козаки і татари. Українсько-кримські союзи 1500-1700-х років» започаткувала історичну серію з міжнародної історії України.

У свою чергу, президент гетьманського Фонду Петра Дорошенка – Олексій Дорошенко наголосив на тому, що історичний аналіз україно-кримських подій тих часів, про які йдеться у книзі, є дуже актуальним сьогодні, оскільки історія повторюється.

«Завжди говорять, що історія йде по спіралі. В Україні вона зараз йде по колу. Коли читаєш книги, які присвячені XIX, XVIII, XVII та XXI століттю, інколи здається, що ти читаєш про абсолютно ті самі події. Якщо прибрати звідти якісь окремі факти, то складається враження, що насправді інколи нічого не змінюється. Насправді, у тому і є наша біда, що інколи ми не еволюціонуємо, а ідемо по замкнутому колу. Так відбувається, бо інколи ми не знаємо. від чого відштовхуватись. Будь-яка країна формується на основі своєї історії, будь-яка цінність держави закладається у тому, що вона мала тисячоліття, століття тому. Жодна країна не змогла б існувати довго, якщо б у неї не було своєї ідеології, а вона формується виключно на основі гордості за свою історію», - сказав Дорошенко під час презентації книги.