Київ. 24 травня. УНІАН. Понад 80% негативних висновків Громадської ради доброчесності стосовно кандидатів на посади суддів оновленого Верховного суду України не були враховані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив старший аналітик кампанії "Чесно. Фільтруй суд!" Іван П'ятак.

"Є негативні висновки ГРД (Громадської ради доброчесності – УНІАН) щодо ряду кандидатів та антирейтинг руху "Чесно" стосовно тих осіб, які не повинні стати суддями. Але ми бачимо, що вони проходять далі, і ці висновки ГРД не приймаються до уваги колегією членів ВККСУ. Понад 80% негативних висновків ГРД не були враховані на етапі співбесіди, і дані кандидати будуть винесені на пленарне засідання ВККСУ для прийняття рішення щодо подолання негативного висновку Громадської ради доброчесності", - сказав П'ятак.

Відео дня

За його словами, згідно із законодавством, для того, щоб подолати такий негативний висновок, потрібно не менше 2/3 голосів членів ВККСУ.

В свою чергу, директор Центру демократії та верховенства права, співзасновник руху "Чесно" Тарас Шевченко прогнозує, що у ВККСУ подолають більшість негативних висновків ГРД. Тому він наполягає, щоб подолання цього "вето громадськості" членами ВККСУ було у формі відкритого, а не таємного голосування. "Важливим є, щоб голосування членів ВККСУ по висновках ГРД стали відкритими. Коли 80% висновків ГРД на етапі співбесід були проігноровані, виникає необхідність відкритого голосування по подоланню вето громадськості. Але, на жаль, ми припускаємо, що висновки громадськості будуть подолані. Тому важливим є оприлюднити рейтинги кандидатів до голосування у ВККСУ по них", - сказав він.

Член Громадської ради доброчесності від руху "Чесно" Галина Чижик поінформувала, що зі 142 висновками ГРД стосовно кандидатів на посади суддів ВСУ Вища кваліфкомісія суддів погодилася лише з 24-ма.

Вона вважає, що це свідчить про те, що сподівання на громадський контроль у справі призначення суддів ВСУ не виправдовуються. Водночас Чижик переконана, що «ще не все втрачено, оскільки фінальне рішення прийматиметься на пленарних засіданнях». «І ключові наші вимоги - відкрите голосування членів ВККСУ та оприлюднення поіменних результатів голосування стосовно тих кандидатів, які мають негативний висновок ГРД про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики. Також ми вимагаємо, аби рейтинг кандидатів був оприлюднений до пленарних засідань ВККСУ", - зауважила вона.

Ще однією вимогою, за словами Чижик, є допустити членів Громадської ради доброчесності до пленарних засідань ВККСУ, де призначатимуть суддів, «щоб представник ГРД зміг ще раз нагадати членам ВККСУ, на підставі чого той чи інший кандидат отримав негативний висновок».

«Ми очікуємо, що комісія прислухається до вимог громадськості, оскільки в разі, коли понад 100 кандидатів, які отримали вето від громадськості, стануть суддями нового ВСУ, не варто говорити, що в нас відбулася судова реформа", - додала Чижик.