Київ. 23 травня. УНІАН. Розроблений Кабінетом міністрів проект пенсійної реформи не вирішує проблему пенсійної системи країни та порушує норми ратифікованої Україною конвенції Міжнародної організації праці, заявили представники профспілкових організацій на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, на сьогодні майже 70% пенсіонерів в Україні отримують пенсії на рівні або нижче прожиткового мінімуму. При цьому в нашій країні живе 26 млн громадян працездатного віку від 18 до 65 років, з яких формально працюють близько 17 млн, але сплачують страхові внески лише 10,6 млн осіб. Крім того, за словами Осового, зниження ставки єдиного соціального внеску до 20% не дало очікуваного результату в частині підвищення та детінізації зарплат.

«Розширення зайнятості, модерування розміру сплати єдиного соціального внеску та зростання заробітної плати – ці всі три механізми повинні в нашій країні працювати. Але уряд застосовує дещо інший механізм – стимулювання більш пізнього виходу на пенсію за рахунок підвищення страхового стажу для громадян», – сказав він.

На думку Осового, запропоновані зниження вартості 1 року страхового стажу з 1,35% до 1% і підвищення страхового стажу не відповідають нормам ратифікованої Україною конвенції Міжнародної організації праці №102. «Ми очікуємо законопроект. Як кажуть, диявол у деталях. Уряд, згідно з чинною генеральною угодою, зобов'язаний надати проект на узгодження профспілкам, оскільки це стосується дуже важливої соціально-трудової сфери», – підкреслив він.

Також Осовий повідомив, що 7 червня за ініціативи профспілок у Верховній Раді України відбудуться відкриті слухання щодо пенсійної реформи.

Присутній на прес-конференції голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець повідомив, що запропонована урядом пенсійна реформа реально не обговорювалася з профспілками, у зв'язку з чим вони були змушені пікетувати Міністерство соціальної політики та вимагати відставки міністра Андрія Реви. «Наше завдання: перше – боротися за підвищення зарплат і соціальних виплат, покращення життя людей; друге – не допустити погіршення соціальних стандартів, що ми бачимо в проекті Трудового кодексу, який ми охрестили рабським. Суспільство не погоджується з тим, що вони (уряд – УНІАН) пропонують людям», – наголосив Волинець.

У свою чергу заступник голови Профспілки металургів і гірників Олександр Рябко заявив, що профспілки не згодні зі скасуванням пенсій за шкідливі умови праці, які являють собою не пільгу, а компенсацію за важку роботу та втрату здоров'я. «На сьогодні ми підписали тристоронню угоду з урядом – від уряду її підписав міністр Рева – й домовилися, що в другому кварталі цього року цю постанову (про скасування раннього виходу на пенсію тих, хто працює на шкідливому виробництві – УНІАН) все-таки буде прийнято й стаж буде збережено з моменту прийняття, щоб люди не несли втрати. В іншому випадку – а у нас є побоювання, що нас знову обдурять, – ми готуватимемо потужну акцію протесту й вимагатимемо відставки прем'єр-міністра», – сказав Рябко.

Експерт Профспілки працівників охорони здоров'я Галина Голеусова, в свою чергу, розкритикувала скасування пенсії за вислугу років без жодних компенсаторів. За її словами, працівники медичної сфери, особливо після роботи в реанімації, психіатрії, з хворими на ВІЛ, схильні до ефекту вигорання й втрачають працездатність ще до виходу на пенсію, у зв'язку з чим вимушені змінювати сферу діяльності. «Ми виступаємо категорично проти такої пропозиції й вважаємо, що вона згубно позначиться на якості надання медичної допомоги для громадян. Сьогодні уряд повинен серйозно зайнятися демографічними проблемами, зайнятістю, заробітною платою. Якщо ми не вирішимо ці проблеми, наша пенсійна система – ні солідарна, ні накопичувальна – ніколи не буде стабільною», – підкреслила Голеусова.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України затвердив законопроект про пенсійну реформу й направив його на розгляд Національної ради реформ при президенті України.

У рамках реформи уряд планує з 1 жовтня цього року провести підвищення пенсій для 5,6 млн українців і скасувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак запроваджує вимоги до страхового стажу.

Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років та запроваджує єдину формулу розрахунку розміру пенсій, яка прив'язує його до обсягу внесків до Пенсійного фонду протягом життя.

Раніше в Міжнародному валютному фонді заявляли, що Україна не може відкладати проведення масштабної пенсійної реформи, що включає підвищення ефективного пенсійного віку.