Київ. 23 травня. УНІАН. Експертна організація Transparency International закликає українську владу виконати обіцянку, дану міжнародній спільноті, і створити антикорупційний суд.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Transparency International Хосе Угас.

«Пропозиція від глобального Transparency International та «Transparency International Україна» - виконати зобов'язання, яке також є в міжнародних договорах, та створити антикорупційний суд в Україні», - сказав Угас.

За його словами, судді антикорупційного суду мають призначатися за участі міжнародних експертів, які допоможуть призначити незалежних професіоналів.

Угас зазначив, що Національне антикорупційне бюро дійсно намагається боротися з корупцією, але стикається з надзвичайним тиском з боку політичних партій і влади України.

«Ми знаємо про законопроект 6220, який дозволяє закривати справи в НАБУ, інших органах, які можуть розслідувати справи, і ми вважаємо це політичним тиском на НАБУ. І такий законопроект не може бути ухвалений в Україні, яка має таку велику проблему з безкарністю», - сказав голова правління Transparency International.

За його словами, НАБУ повинно мати технічну та правову спроможність виконувати свої обов'язки.

«Це стосується можливості прослуховування. Але ми знаємо, що є перешкоди для цього, тому що НАБУ повинні погоджувати прослушку з СБУ, і це заважає їх роботі», - зазначив Угас.

Як повідомляв УНІАН, згідно з Меморандумом між Україною та Міжнародним валютним фондом за підсумками третього перегляду програми розширеного фінансування EFF, Антикорупційний суд України має розпочати свою діяльність до кінця березня 2018 року.

Ухвалення парламентом відповідного законодавства очікується до середини червня 2017 року.

Верховна Рада 13 квітня ухвалила у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і підстав закриття кримінального провадження» (№ 6220).

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, доповнивши його пунктами, які передбачають автоматичне закриття кримінальних проваджень у разі існування не скасованої постанови слідчого, прокурора про їх закриття.

Також законопроект передбачає, що до ЄРДР не вносяться відомості про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, щодо якого прийнято рішення про закриття кримінального провадження чи існує вирок суду, який набув законної сили.