Київ. 18 травня. УНІАН. Активісти 20-21 травня у Києві проведуть виставку здорового і спеціалізованого харчування FreeFromFood Ukraine для людей з непереносимістю глютену та інших харчових інгредієнтів, з метою привернути увагу до проблеми харчових алергій та необхідності діагностики їх в Україні.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомили організатори виставки - представники «Української спілки целіакії» і компанії Health and Nutrition.

«Немає належної діагностики патології як самої целіакії, так і іншої дуже серйозної патології - несприйняття глютену без целіакії», - зазначила присутня на конференції професор, завідувач кафедри НМУ ім. Богомольця Олена Губська.

Вона зазначила, що целіакія - це аутоімунне захворювання, яке вражає людей, які мають непереносимість глютену, у них уражається тонка кишка і далі інші органи. За її словами, на це захворювання страждає кожен сотий. При цьому звичайне несприйняття глютену фіксується у 16% населення землі.

«Ми в Україні з нашою чисельністю населення маємо тільки 2 тис. діагностованих пацієнтів, хворих на целіакію. І це сумно. Саме цьому ми присвячуємо наш уїк-енд целіакії і запрошуємо 20-21 травня приєднатися до виставки і національного дня целіакії», - сказала вона.

За словами присутньої на конференції президента «Української спілки целіакії» Ольги Наумової, мета заходу в тому, щоб якомога більше людей дізналися про існуючу проблему і звернулися до лікарів. Вона зазначила, що єдиним методом лікування целіакії є безглютенова дієта - тобто цілковите виключення з раціону харчування білків злакових - пшениці, жита, ячменю та вівса.

«Єдині ліки - безглютенові продукти. А у нас в Україні їх немає. Безпечних безглютенових продуктів у наших супермаркетах немає, а імпортні продукти досить дорогі», - сказала вона.

Вона зазначила, що в усьому світі продукція зі знаком «перекреслений колосок» означає, що продукт не містить глютену.

«На жаль, користуючись трендом безглютенових продуктів, наші вітчизняні виробники випускають продукцію, на якій написано - не містить глютену, але насправді допустиму норму глютену в цих продуктах перевищено у 20-30 разів», - наголосила вона.

За словами Наумової, на виставці FreeFromFood Ukraine проводитиметься навчання виробників, щоб вони розуміли відповідальність, яку вони несуть, виробляючи цю продукцію.

«Цього року кожен бажаючий зможе дізнатися повну інформацію про непереносимість глютену, діагностику, супутні непереносимості. Всю цю інформацію відвідувачі зможуть отримати на інфосесії», - сказала вона.

Наумова також додала, що на виставці буде зареєстровано національний рекорд - найбільший безглютеновий торт.

Довідка УНІАН. Глютен - це складний білок, який входить до складу зерна багатьох злакових культур, таких як пшениця, жито, овес і ячмінь. В організмі людей з генетичною схильністю на одну з фракцій глютену (гліадини) розвивається запальна реакція. У хворих на целіакію система імунітету розпізнає цей білок як чужорідний і атакує його всіма доступними засобами.