Київ. 26 квітня. УНІАН. Розв‘язання проблеми забруднених річок і озер Києва, стан яких погіршується через скидання в них промислових відходів, відходів будівництва та іншого, вимагає спільних зусиль міської влади, представників бізнесу й громадськості.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив еколог, лідер громадської організації «Екогромада» Валентин Рак.

Еколог навів як приклад пілотний проект з відновлення природного стану озера Малий Небреж, який було реалізовано силами громадської організації «Екогромада» за сприяння органів міської влади і представників бізнесу. «Рішення об'єднатися в громадську організацію «Екогромада» було ухвалено, щоб піти далі, не просто сигналізувати про проблематику, а підтримати владу своїм бажанням, своєю активністю і добитися якихось результатів», – сказав Рак.

За його словами, для пілотного проекту було обрано забруднене озеро Малий Небреж через його невелику площу – менше 1 га. «Це було «болото» в один гектар, наполовину засипане відходами будівництва. Також у нього зливалися три зливові каналізації (зливові каналізації – УНІАН) загальним обсягом 1,6 тис. куб. м стоків», – сказав еколог.

Рак повідомив, що завдяки об'єднанню зусиль громадськості «Екогромаді» вдалося створити робочий проект оздоровлення озера і приступити до виконання робіт, попередньо отримавши всю необхідну технічну і наукову документацію.

«Пройшовши всі процедури й отримавши необхідні наукові та технічні документи, ми стали на 100% впевнені, що, об'єднавшись, ми можемо повністю оздоровити водойму... Крім того, нам вдалося знайти інвестора, який збудував очисні споруди», – сказав він.

За словами лідера «Екогромади», саме завдяки об'єднанню зусиль вдалося виконати роботи на даному об'єкті.

«І вже в четвер, 27 квітня, проводитиметься зариблення озера... Водна рослинність висаджуватиметься десь через два тижні», – додав Рак.

Він також повідомив, що «Екогромада» зараз працює на п'яти водоймах, де також виконує санітарне розчищення, а в планах – ще 17 об'єктів. «Це все – силами громадських організацій», – наголосив активіст.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомляв, що вода в річках і озерах України не відповідає першому класу якості, з чого випливає, що її можна класифікувати як «умовно чисту».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/72261