Київ. 26 квітня. УНІАН. Ряд незалежних профспілкових об'єднань погрожують масовими акціями протесту проти ухвалення проекту Трудового кодексу в запропонованій редакції, оскільки, на їхню думку, цей документ утискає права працівників і суперечить міжнародним нормам.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець.

«Щоб не допустити ухвалення цього проекту Трудового кодексу, ми завтра разом із патріотичними силами, учасниками АТО виходимо на акцію. Ми будемо спочатку пікетувати Міністерство соціальної політики... Потім ми підемо маршем до Кабінету міністрів. У нас є низка вимог», – сказав він, відзначивши, що активісти виступатимуть проти підвищення пенсійного віку, скорочення працівників, за своєчасну виплату зарплат тощо.

Волинець пояснив, що в нинішній редакції проекту Трудового кодексу закладено низку суперечливих норм. За його словами, Конфедерація вільних профспілок направляла цей документ на експертизу в Міжнародну організацію праці. Під час проведеного дослідження експерти виявили в цьому проекті 59 невідповідностей Міжнародній конвенції організації праці. При цьому при розгляді цього проекту депутати врахували лише 22 із них.

Волинець повідомив, що одними з найбільш суперечливих норм документу є дозвіл на ведення відеоспостереження за співробітниками без їхнього відома, скорочення підстав для погодження з профспілками причин звільнення підлеглих, право передавати найманих працівників від одного роботодавця до іншого, можливість ставити одиноких матерів на нічні зміни тощо.

«Проектом Трудового кодексу передбачено, що ваш роботодавець звільнить вас відразу, якщо ви розголосите комерційну таємницю. Зарплата теж належить до комерційної таємниці, тому, якщо ви розповісте дружині про свою зарплату, будете звільнені. Наступне – це щеплення. Незалежно від того, чи дозволяє ваш стан здоров'я зробити певні щеплення, чи є в наявності вакцина, вас можуть звільнити негайно і без попередження», – відзначив він.

Як повідомив присутній на прес-конференції співголова об'єднання «Демократичні профспілки України» Дмитро Філіпчук, ухвалення Трудового кодексу у нинішній редакції може призвести до збільшення кількості трудових мігрантів із України і до загострення соціальної напруги в суспільстві.

Філіпчук зазначив, що акція протесту проти ухвалення запропонованої редакції проекту Трудового кодексу не буде разовою.

«Якщо цей Трудовий кодекс буде винесено в сесійну залу і ухвалено Верховною Радою, то однозначно ми будемо організовувати масову безстрокову акцію протесту. Не тільки в Києві, а й по всій Україні», – сказав він.

Народний депутат від фракції «Свобода» Юрій Левченко, який також був присутній на прес-конференції, відзначив, що в запропонованій редакції проект документа створює передумови для того, аби обійти норму про 40-годинний робочий тиждень і збільшити цей показник до 70 годин.

Він відзначив, що на своєму останньому засіданні Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вніс до тексту документа правки, що суперечать рішенням депутатів під час розгляду цього законопроекту в першому читанні. Крім того, цей документ не обговорювався з громадськістю.

«Закликаємо громадських активістів приєднатися і не дозволити ухвалити документ у такій редакції», – наголосив Левченко.